Fenntarthatóság

Innováció

Előrelépés a hivatásos vadászok számára az új vadászati törvény

A Vadászati törvény módosítása és annak készülő végrehajtási rendelete jelentős mértékben javít a hivatásos vadászok helyzetén – tájékoztatott dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke. Optimális megoldás a hivatásos vadászok helyzetének javítására az állami alkalmazásba vétel lenne, de ez jelenleg csak távlati célként tűzhető ki.

Létrehozva:

|

Az OMVK Elnökségének meggyőződése, hogy a hivatásos vadászok a letéteményesei a jövő magyar vadgazdálkodásának. Cél, hogy ezt minden vadásztársasági tag és vezető egyaránt felismerje és a ma széles körben tapasztalható rövidtávú szemléletet mielőbb váltsa fel a hosszabb távlatokban való gondolkodás.

Az OMVK megyei Területi Szervezetei hivatásos vadász alelnökeinek értekezletén elhangzott: a vadászati vezetőknek és az érdekképviseletnek nagy a felelőssége abban, hogy pontos és hiteles információk lássanak napvilágot az új jogszabályi környezetről. Így a vadászokat és vadgazdálkodókat nem érhetik meglepetésként az újonnan hatályba lépő rendelkezések és a feleslegesen riadalmat keltő, alaptalan híreszteléseknek is elejét lehet venni.

A hivatásos vadászok között az utóbbi időben tapasztalható egyfajta hitevesztettség, melyet erősít számtalan – számukra kompetens személyektől kapott – téves információ. Az OMVK elnöke rendkívül fontosnak tartja, hogy a vadásztársasági és az érdekképviseleti tisztségviselők pontosan ismerjék a vadászati törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendelet(ek) tartalmát, a jogalkotó szándékait, a jogszabály különböző területei közötti összefüggéseket és vadásztársaikat ezekről pontosan tájékoztassák. Ezzel számtalan félreértés és konfliktushelyzet megelőzhető lenne. El kell ismerni azonban, hogy a vadőrök munkakörülményei – tisztelet a kivételnek – valóban nem kielégítőek, de a Vtv. és vhr. módosítása 2017. március 1-jétől jelentős javulást garantál ezen a téren is.

A legfőbb változások, amelyek erősítik a hivatásos vadászokat: a hivatásos vadász tevékenységét munkaviszonyban, teljes napi munkaidőben végzi; a vadászatra jogosult jogosultságát felfüggesztik mindaddig, míg a hivatásos vadászokkal kapcsolatos törvényi kötelezettségeinek nem tesz eleget; a jogszabályi előírások betartását a tájegységi fővadászok szavatolhatják; a vadászatra jogosultak szakmai munkájának irányítását – azaz a vadászmesteri tisztség betöltését megfelelő végzettséghez köti. Lényegi része az új jogi szabályozásnak, hogy a vadászatra jogosultak a földtulajdonosi közösséggel nem köthetnek olyan haszonbérleti szerződést 2017. március 1-jétől, amely 2037. március 1-jéig garantálná a jogosultságukat.

Az OMVK egy bértábla-ajánlást állított össze a közalkalmazott bértáblából kiindulva a hivatásos vadászok számára. Ez ugyan a Ptk. értelmében nem bírhat kötelező érvénnyel, ám iránymutatásul szolgálhat a vadászatra jogosultak számára. A táblában szereplőknél alacsonyabb fizetések biztosítása nélkül aligha sikerülhet jó szakembert alkalmazniuk az egyesületeknek.

A jogszabály-előkészítés során többen felvetették, hogy az optimális megoldás a hivatásos vadászok helyzetének javítására az állami alkalmazásba vétel lenne és sérelmezték, hogy ez nem valósult meg. Ezt a megoldást üdvösnek tartanák az érdekképviseletek is, azonban jelenleg erre nincs lehetőség, csak távlati célként tűzhető ki. Egyébként ezért is kell különösen hangsúlyosnak lennie az érdekvédelemi munkának. A hivatásos vadászok már most is kötelezően tagjai az OMVK-nak.

A vhr. várhatóan nem fogja követni a Vtv. hatályba léptetési ütemét. A megalapozott végrehajtási rendelet elkészítése érdekében a szakmai kérdéseket érintően egy végrehajtási rendelet fog elkészülni, amelyet jelenlegi információk szerint az FM 2017. január 1-jével léptet hatályba. Az FM és a vadászati érdekképviseletek között meglévő partneri együttműködésre építetten a minisztérium kérte az érdekképviseleti szervezeteket, hogy a vhr. kidolgozásában működjenek közre.

A hivatásos vadászokat érintő vhr. módosítással kapcsolatban az OMVK vezetése a megyei hivatásos alelnököktől várja a javaslatokat. Természetesen a vhr. más területével kapcsolatban is bárki tehet javaslatot augusztus 15-éig.

Pap Gyula, az OMVK sportvadász alelnöke hangsúlyozta a hivatásos vadász alelnökök szerepét abban, hogy a jogszabály-módosítások miatt bekövetkező gyökeres változások időben tudatosuljanak a vadászokban. A megfelelő kommunikáció rengeteget nyom a latban. Aláhúzta: el kell érnünk, hogy a vadászatra jogosultak megértsék, hogy anyagi ráfordítás nélkül nem lehet eredményes vadgazdálkodást folytatni. A szükséges forrásokat hatékonyabb belső gazdálkodással vagy egyéb teherviseléssel lehet majd kigazdálkodni. Felidézte azt is, hogy a jogalkotási folyamat rengeteg kompromisszumos megoldást hozott, amelyek azonban egyáltalán nem jelentenek megalkuvást, különböző érdekköröknek való behódolást.

agrotrend.hu / OMVK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook