Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

A hazai vadállomány nemzeti érték

Büszkék vagyunk hazánk vadállományára, amely természeti kincs, ezért felelősen kell gazdálkodnunk vele, hogy megőrizzük a jövő generációi számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 29. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás (FeHoVa) megnyitóján, csütörtökön.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy tájegységeinknek jellegzetes arculatához a vadfajok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők. Mindazonáltal az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában a vadászat kulcsfontosságú, írja az agrártárca. A hivatásos vadászok időt és energiát nem sajnálva járják egész évben a vadászterületeket, szerepük nélkülözhetetlen a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodásban – tette hozzá. Nagy István elmondta, hazánk évszázados vadászati kultúrája gyökereiben mindmáig változatlan, ezért biztosítanunk kell, hogy a felnövekvő nemzedék ifjú vadászai ugyanolyan kötelességtudó és becsületes vadgazdálkodókká váljanak, mint az elmúlt korok világhírnévre szert tevő vadászai.

Kifejtette, hogy a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény és végrehajtási rendeletének átfogó módosítása hozzájárult ahhoz, hogy korunk igényeihez és elvárásaihoz alkalmazkodó, de hagyományainkkal nem szakító vadászati és vadgazdálkodási tevékenység folyhasson az országban. A megújult jogszabály ma hangsúlyosabban szól a biológiai sokféleség megőrzéséről és a fenntartható vadgazdálkodásról, ezzel együtt biztosítja a természetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással való összhang megteremtését.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A tárcavezető kitért az erdőgazdálkodásra is, hiszen erdeink nélkül a büszkeségre méltán okot adó vadállományunk sem létezne. Hangsúlyozta, az erdészeti szakemberek azt tartják szem előtt, hogy a gazdálkodási lehetőségek a jövő nemzedékei számára is fennmaradjanak, egyúttal megőrizzék a biológiai sokféleséget, életképességet, továbbá megfeleljenek a társadalmi igényeknek és a gazdasági követelményeknek is. Az erdő folyamatosan megújuló természeti erőforrás, a nemzet közös öröksége, ezért a megóvása az államra, az erdőtulajdonosra, az erdőgazdálkodóra, valamint az erdőt bármilyen módon igénybe vevőre egyaránt kötelezettségeket ró – húzta alá a miniszter. Nagy István kiemelte, a fenntarthatóságra vonatkozó feltételek régóta adottak, ezt bizonyítja, hogy Magyarország 1921 óta megduplázta, 11-ről 22 százalékra növelte erdőterületeinek nagyságát.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés