Fenntarthatóság

Innováció

​A lepkék kedvence – a levendula

Van valami varázslat a levendulában, mely az emberi rajongáson túl jócskán megmozgatja az állatvilágot is. Ez a mediterrán származású árvacsalánféle finom és illatos nektárjával fajok sokaságát vonzza a nyár elejétől.

Létrehozva:

|

Méhek, legyek, darazsak, pókok, szenderek, poloskák, katicabogarak, szöcskék, sáskák és kisebb csigák mind a levendulát választják. Még nagyvárosi környezetben is számos rovarfaj, köztük sok védett számára jelent csalogatást, írta a Turista Magazin. Szárazságtűrő, így ha nem kap túl sok csapadékot, virágzása több hétig, akár egy hónapig is eltarthat. Ez kifejezetten kedvező a rovarvilág számára, mert a sok nektár térben koncentráltan, hosszú ideig áll rendelkezésre.

A levendula nektárja csábító, ám nemcsak a nektár jelenthet vonzerőt, sokszor maga az intenzív forgalom, a nyüzsgés a hívogató.

A ragadozó rovarok, pókok, szitakötők, sáskák, szöcskék fajgazdagsága is lenyűgözően nagy. Ezek a vadászok akár nagyobb méretű lepkéket, méheket, legyeket is zsákmányolhatnak.

Fotó: Morvai Szilárd

Vidéken, nagyobb biodiverzitással rendelkező területeken – ahol a közelben vadvirágok, gyümölcsfák, ősgyep, kaszáló vagy lucernatábla, esetleg vizesélőhely húzódik – még fajgazdagabb rovarvilág fogadhat, ha meleg, napos időszakban szemléljük közelről lila főszereplőnket.

A nagyobb kiterjedésű, egybefüggő levendulaültetvények erős madármozgás (akár költés) helyszínei is. A táplálékul szolgáló lepkéket, legyeket, méheket szorgosan kapkodják az itt jelenlévő, sok esetben fiókáikat vadászni tanító madarak. A levendulások hazai fészkelőfaja a cigánycsuk és a kenderike, de gyakran járnak ide táplálkozni a gyurgyalagok, búbosbankák, füstifecskék, molnárfecskék, fekete rigók, tövisszúró gébicsek, seregélyek és a mezei verebek. Jelenlétük pedig a közelbe csábítja az énekesek rémét: a karvalyt.

Fotó: Morvai Szilárd

A virág akkor adja szívesen a nektárt, ha közben beporzás is történik. Kölcsönös előny, hogy minden nektárfogyasztó rovar beporzó is egyben, a levendula virága pedig olyan felépítésű, hogy rendszertanilag igen változatos fajok is képesek a nektár fogyasztására és a megfelelő mértékű beporzásra is.

Kiskerti közegben, kisebb méretű levendulaállomány esetén vörösbegyek, rigófajok, barátposzáták, házi rozsdafarkúak érkeznek a rovarzsákmányra. De a levendulabokrok közelében kiváló hatékonysággal vadászik a zöld és a fürge gyík is.

TIPP:

Kiváló ötlet rovarvonzó növények ültetése a házunk környékén. A levendula mellett különösen alkalmas növény erre a nyáriorgona vagy a piros sarkantyúvirág, de akár a mézontófű és a borostyán is. Azt kell elérnünk, hogy az érintettek kora tavasztól késő őszig rátaláljanak a kertben a táplálékra.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook