Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

A csillagászok ilyet még nem láttak

Ezen az új infravörös képen számtalan csillag tárul fel az Sh2-54 köd halvány narancssárga fénye mögött. Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) segítségével nagy részletességgel örökítették meg ezt a Kígyó csillagképben található lenyűgöző csillagbölcsőt.

Amikor az ókoriak felnéztek az éjszakai égboltra, véletlenszerű mintákat láttak a csillagokban. A görögök például az egyik ilyen „csillagképet" Kígyónak nevezték el, mert egy kígyóra hasonlított. Amit azonban nem láthattak az az, hogy a kígyó farka lenyűgöző csillagászati objektumokban gazdag. Ezek közé tartozik a Sas-, az Omega- és az Sh2-54-ködök, ez utóbbi új megvilágításban tárul fel ezen a látványos infravörös képen.

A ködök hatalmas gáz- és porfelhők, amelyekből csillagok születnek. A távcsövek segítségével a csillagászok nagy részletességgel tudják azonosítani és elemezni ezeket a meglehetősen halvány objektumokat.

Az itt látható, mintegy 6000 fényévnyire található ködöt hivatalosan Sh2-54-nek hívják. Az „Sh" Stewart Sharpless amerikai csillagászra utal, aki több mint 300 ködöt katalogizált az 1950-es években.


Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található VLT Égboltfelmérő Távcsövével az Sh2-54 ködről látható tartományban készített felvétele. Ezen a hullámhossztartományon a köd tisztán látszik, míg a por- és gázfelhők elnyelik a köd belsejéből és mögüle jövő fényt. Forrás: ESO

Ahogy az Univerzum felfedezésére használt technika fejlődik, úgy egyre többet tudunk meg ezekről a csillagbölcsőkről. Az egyik ilyen előrelépés az a képesség, hogy a szemünk által érzékelhető fényen túlra is tekinthetünk az infravörös fényen keresztül. Ahogyan a köd névadója, a kígyó kifejlesztette az infravörös fény érzékelésének képességét, hogy jobban megértse környezetét, mi is infravörös műszereket fejlesztettünk ki, hogy többet tudjunk meg az Univerzumról.

Míg a látható fényt a ködökben lévő porfelhők könnyen elnyelik, az infravörös fény szinte akadálytalanul áthatol a vastag porrétegeken. Az itt látható kép tehát rengeteg csillagot tár fel a porfátyol mögött.


Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található VISTA teleszkópjának infravörös tartományban készített felvétele a lenyűgöző Sh2-54 ködről. A látható tartományban nyilvánvaló por- és gázfelhők kevésbé látszanak ebben a hullámhossztartományban, míg helyette inkább a köd mögötti csillagok fénye figyelhető meg. Forrás: ESO/VVVX

Ez különösen hasznos, mivel lehetővé teszi a tudósok számára, hogy sokkal részletesebben tanulmányozzák, mi történik a csillagbölcsőkben, és ezáltal többet megtudhassunk a csillagok kialakulásáról.

Az itt látható kép infravörös tartományban készült az ESO chilei Paranal Obszervatóriumban található VISTA teleszkópjának érzékeny, 67 millió pixeles kamerájával. A felvétel a VVVX-felmérés (VISTA Változók a Via Láctea-ban eXtended felmérőprogram) részeként készült. Ez egy több éves projekt, amely infravörös hullámhosszon többször is megfigyelte a Tejútrendszer nagy részét, kulcsfontosságú adatokat szolgáltatva a csillagok evolúciójának megértéséhez.

agrotrend.hu / ORIGO

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés