Fenntarthatóság

Innováció

A beporzók megóvása közös társadalmi érdek

Az Agrárminisztérium támogatja a Szlovén Méhészeti Szövetség „Mézelő növények ültetése nap” elnevezéssel meghirdetett kampányát. A kezdeményezés jól kiegészíti a korábban Magyarországon indított, klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését és a biodiverzitás megőrzését célzó projekteket és programokat.

Létrehozva:

|

A kezdeményezés elsődleges célja a mézelő növények számának növelése, megkönnyítendő a méztermelő és beporzást végző rovarok túlélését és táplálékhoz jutását – írta az agrártárca.

A méheknek és egyéb beporzó rovaroknak a klímaváltozás hatásai miatt egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük. Ne feledjük, a világon megtermelt élelmiszerek 70 százaléka függ a beporzástól.

Fotó: Getty Images

A szlovén kezdeményezés hivatalosan kapcsolódik az Európai Unió biodiverzitás stratégiájában kitűzött célokhoz, melyek szerint az ökológiai elvek figyelembe vételével 3 milliárd fa elültetésére kerül sor 2030-ig. A nemzetközi kampánynak köszönhetően a tervek szerint tavasszal méhészek és a csatlakozó támogatók segítségével mézelő növényeket fognak elültetni.

Magyarországon is lehetőség nyílik méhészetek, civil szervezetek, önkormányzatok,  iskolák, gazdasági és egyéb szereplők csatlakozására. Az Agrárminisztérium a beporzók napján, március 10-én arra hívja fel a figyelmet, hogy már akár egy virágzó, őshonos növény ültetésével is hozzájárulhatunk a méhek és egyéb beporzók jövőjének biztosításához.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook