Fenntarthatóság

Kiemelt szerepük van a beporzóknak

Természetjárás és ami mögötte van, A beporzók világa, a poszméhek címmel tart előadást a dunaföldvári várban Kovács László természetőr március 22-én 18 órától. A beporzók, köztük a poszméhek, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a növények szaporodásában és a biodiverzitás fenntartásában.

Forrás: pxhere.com

A beporzás folyamata során a pollen (a növények hímivarsejtjei) átkerül egy virágról egy másikra, lehetővé téve a megtermékenyítést és a magok kialakulását. A poszméhek pedig a beporzás egyik kulcsfontosságú szereplői. A poszméhek, más néven porzók, kis méretű, szőrös rovarok, amelyek virágról virágra repülnek, és közben a testükre ragadt pollen továbbításával segítik a növények szexuális reprodukcióját.

Sajnálatos módon a poszméhek és más beporzó rovarok populációi egyes területeken csökkennek, a klímaváltozás, a növényvédő szerek használata, az élethelyek elvesztése és más tényezők hatására. A poszméhek védelme és a beporzók szerepének hangsúlyozása kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság és a környezeti egyensúly fenntartása szempontjából. Az előadás a Dunatúra Egyesület sorozatának a legújabb része.

agrotrend.hu / duol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés