Fenntarthatóság

Feldman Zsolt: Az erdőgazdálkodók bevonásával szülessenek a brüsszeli döntések!

 

A magyar erdőgazdálkodás klímavédelmi céljait és a társadalom felé történő nyitásának eredményeit mutatta be Feldman Zsolt Berlinben, a Német Erdőgazdasági Tanács (DFWR) által szervezett Erdészeti EU-szimpóziumon tartott előadásában. Emellett hangsúlyozta, hogy az erdőgazdálkodást érintő uniós döntések meghozatalába fontos az erdészek bevonása – olvasható a kormany.hu cikkében.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az európai erdők jövőjét, az erdőgazdálkodókat érintő uniós jogalkotási javaslatok megvitatása Brüsszelben gyakran nem az agráriumért felelős, hanem a környezetvédelmi vagy éppen energiaügyi döntéshozó fórumokon történik, lényegében az érintett ágazat bevonása nélkül.

Az erdőgazdálkodás kulcsfontosságú, átfogó terület a természetvédelem, valamint az éghajlatváltozás enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás szempontjából is, de ezeken a területeken akkor lehet sikeresen fellépni európai szinten, ha összehangolják a különböző szektorok érdekeit – fogalmazott.

Fotó: Feldman Zsolt Facebook-oldala

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az erdészeti kérdések uniós hatáskörbe vonására irányuló kísérleteket továbbra is el kell utasítani, a szubszidiaritás elvét fenn kell tartani. A klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú magyarországi erdők például évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, és a fatermékek használata körülbelül ugyanennyi szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Az államtitkár a résztvevőknek bemutatta azokat a magyar erdészeti programokat, mint például a Településfásítási Program vagy az Újszülöttek Erdeje program, amelyek  annak a társadalmi bázisnak a kiszélesítését szolgálják, akikre építve közösen lehet az erdők érdekében dolgozni.

Fotó: Feldman Zsolt Facebook-oldala

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar erdészek munkájának eredménye.

A Német Erdőgazdasági Tanács Németország jelentős erdészeti ernyőszervezete, amely 41 tagszervezete, tagintézménye és tagvállalata által a teljes németországi erdőgazdálkodási ágazat mintegy harmadának, azaz kb. 4 millió hektáron gazdálkodó, több mint 2 millió erdőtulajdonosnak az érdekképviseletét látja el.  

A szimpózium célja a fenntartható, multifunkcionális európai erdők fontosságának hangsúlyozása, továbbá a nemzetek közötti együttműködés elősegítése volt.

A magyar delegáció célja a német, osztrák, szlovák és lengyel előadók részvételével zajló rendezvényen a jelentős erdőterülettel rendelkező európai országok erdészeti együttműködésének erősítése az európai uniós döntéshozatali folyamatokban.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés