Fenntarthatóság

Eurostat: évente fejenként 131 kg élelmiszert pazaroltak el az unióban

 

Az Eurostat jelentése szerint a 2021-es évben fejenként 131 kg élelmiszer landolt a kukában az uniós tagállamokban – írta cikkében a FruitVeB.

Az Eurostat felmérése szerint a 2021-es évben 58,4 millió tonna élelmiszer került a szemétbe (ez az adat magában foglalja az ehető és nem ehető részeket is).

A hulladék legnagyobb része, 54%-a a háztartásokból származik, ami lakosonként évente átlagosan 70 kg-nak felel meg.

A fennmaradó 46% az élelmiszerlánc felsőbb szintjein keletkező hulladék volt. Az elsődleges élelmiszer-termelésben így uniós polgáronként 11 kg, az italgyártásban pedig 28 kg hulladék keletkezik.

Az éttermek és az élelmiszer-szolgáltatók a jelentés szerint uniós polgáronként átlagosan 12 kg élelmiszer-hulladékot termeltek.

A kiskereskedelemben és az egyéb élelmiszer-forgalmazásban keletkezett a legkevesebb élelmiszerhulladék. Itt az átlag 9 kg volt lakosonként, ami az Eurostat szerint az összes élelmiszerhulladék 7%-ának felelt meg.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés