Fenntarthatóság

Agrometeorológia: a repcének kellene a csapadék

Létrehozva:

|

 

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárása az érésben lévő kapás növények számára ideális volt, ugyanakkor jelentősen kiszárította a felszínközeli talajréteget, pedig a repce csírázásához, optimális korai fejlődéséhez ennél jóval több nedvességre lenne szükség – írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése alapján.

Kifejtették: az elmúlt tíz nap napsütésben gazdag, csapadékmentes, meleg időjárását egy szerdán este érkezett hidegfront törte meg, amelyből számottevő, 5-20 milliméter csapadék csütörtök reggelig csak az északnyugati országrészben hullott.

Forrás: OMSZ

Az elmúlt 30 napban lehullott csapadék mennyisége – néhány nagyobb felhőszakadás által érintett folt kivételével – az ország nagy részén jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, sokfelé a sokéves átlag fele sem esett.

A talaj felszínközeli rétege sokat száradt az augusztus végi, szeptember eleji esők óta. A hónap elején még kimondottan jó vízellátottságú volt, mostanra azonban az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén többfelé kritikusan szárazzá vált a talaj, és a középső és mélyebb rétegek is csak kevés nedvességet tartalmaznak.

Forrás: OMSZ

A hőmérséklet az elmúlt napokban 4-5 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, napközben országszerte 30 Celsius-fok fölötti csúcsértékek voltak jellemzők.

Hozzátették: a kukorica és a napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük. A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat.

A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok.

Az őszi káposztarepce vetése még tart, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban egyre jobban kiszáradt a talaj, főként az Alföldön lenne szükség kiadós csapadékra – jegyezték meg.

Forrás: OMSZ

A hét további részében kissé változékonyabbra fordul az időjárás, az elmúlt időszakhoz képest több lesz a felhő, de hideg továbbra sem várható, és nagyrészt ismét száraz idő lesz a jellemző. A hőmérséklet a hétvégétől emelkedni kezd, és ismét 30 fok körüli vagy kevéssel az alatti értékek várhatók napközben.

Újabb hidegfront jövő kedden érkezik, kiadósabb, országos csapadék azonban akkor sem valószínű.

agrotrend.hu/MTI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook