Fenntarthatóság

A fajtamézek szerepe az egészséges táplálkozásban

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, eleink még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen részévé vált – „Minden nap egy kicsi méz és orvoshoz sose mész!”

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására. A cikksorozat második része felhívja a figyelmet a fajtamézek fogyasztására az egészséges táplálkozásban.

A méz nagy része szőlő-, és gyümölcscukor, így kiválóan édesít, ezenkívül tartalmaz aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat is. A természetes méz kristályosodásra hajlamos, ez a folyamat csak az állagát változtatja, a beltartalomra nincs hatással. Antiszeptikus vagyis baktérium ölő hatását régóta ismerjük sebfertőtlenítő hatását régen háborúk során alkalmazták. A népi gyógyászatban évezredek óta kihasználják a fertőtlenítő, köptető hatását. Kedvezően hat az izomzat és a szívizom működésére, vérnyomás csökkentő hatású, serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést. Magas energia tartalma miatt segíti a szervezetet a különböző betegségekből való felgyógyulás során, nyugtatja az idegrendszert.

A fogyasztásával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a mézet ne keverjük forró italokhoz, ugyanis a kedvező hatásai 40 C felett megszűnnek, a benne lévő enzimek és vitaminok elbomlanak. A méz nagyon egészséges élelmiszer, fogyasztása majdnem mindenkinek ajánlott, ez alól a kivételt a csecsemők jelentik: 1 éves kor alatt nem javasolt a gyermekeknek adni. A tudatosabbá váló táplálkozás eredményeként az elmúlt tíz évben hazánkban is nőtt a mézfogyasztás, mára fejenként közel 1 kg mézet fogyasztunk évente. De ez még mindig kevesebb, mint az Európai Unió személyenként 1,7 kg/év átlaga.

Az emelkedő tendencia jó irányba mutat, ehhez a hazai szakmai bázis is megfelelő alapot biztosít, hiszen a magyar méhészek kimagasló szaktudása révén hazánkban tökéletes a mézek minősége. Nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként, különböző krémek összetevőjeként is hasznosítható. Napi két három kanál méz fogyasztásával már sokat tehetünk egészségünk érdekében. A méz bizalmi termék, érdemes helyi termelőket megkeresni, akiktől garantáltan a méhek által gyűjtött nektárból készült mézet lehet vásárolni.

A mindenki által ismert akác, repce, napraforgó, hársmézen felül jó néhány fajtamézet ismerünk, ezeket a nagyáruházak polcain nem fogjuk megtalálni, ezért is érdemes piacokon, rendezvényeken közvetlenül a méhészektől vásárolni, akik szívesen adnak tájékoztatást is az általuk előállított mézekről.

Fontosabb fajtamézeink egészségre gyakorolt hatása:

 Repceméz

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. A magas szőlőcukor tartalom miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé- krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott, szervezeterősítő, gyomorsav túltengés ellen, fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő.

Forrás: OMME

Akácméz

Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe víztiszta, néha halványsárga, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet.  Gyümölcscukorban gazdag, akár 1-2 évig is folyékony marad. Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungarikumnak számít. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb. Használják még mézes likőrök édesítéséhez és mézbor készítéséhez is. Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású.

Forrás: OMME

Hársméz

Színe borostyán sárgától a sárgásbarnáig terjed. Mindenkor erős illatú, rendkívül zamatos, más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Ajánlható nyugtalanság, idegesség, álmatlanság ellen. Hatásos bronchitis és minden felső légúti bántalom ellen. Ezt a PTE GYTK Farmakognóziai Intézet kutatói által végzett vizsgálatok is alá támasztják! Magyarország egyik legkedveltebb mézfajtája. A „Zselici Hársméz” a Hungarikum bizottság 2023.10.17-i döntése alapján felvételt nyert a Nemzeti Értéktárba és a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.

Forrás: OMME

Selyemkóróméz (selyemfű, vaddohány)

Világos színű, aranysárga színű, rendkívül illatos, fűszeresen zamatos, vaníliás, jellegzetesen aromás ízű mézfajtánk. Lassan kristályosodik. Igazi hungarikum, mely egy Magyarországon özönnövénynek számító, eredetileg a textilipar számára behozott Észak-amerikai növény nektárjából származó zamatos fajtaméz. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem virágporát gyűjtik, így allergiásoknak is bátrabban fogyaszthatják. Nyers ételek különleges ízesítője, a népi gyógyászatban vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki.

Forrás: OMME

Napraforgóméz

A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes mézfajta. Közepesen gyorsan kristályosodik. Gyakran készül belőle krémméz. Színe aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgó méz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Prosztata betegségekre, koleszterinszint csökkentő, szervezeterősítő.

Forrás: OMME

Vegyes virágméz

Ha a méhek sokvirágú tarka réteken, díszkertekben, botanikuskertekben gyűjtenek; vagy amikor a méhész ritkábban perget, a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más. Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait. A virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. A vegyes virágméz színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Fertőtlenítő, összetett hatású méz.

 Édesharmat, mézharmat méz

Nem kimondottan a virágzó fák nektárjából készül, a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik édesharmat méznek. Többnyire fenyő, hárs, tölgy és fűzfaerdőkből gyűjtik a méhek. Fűszeres és különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Színe sötét, néha szinte fekete, magas ásványi anyag tartalma miatt. Fogyasztása jó étrend-kiegészítő, vastartalma miatt vérszegényeknek hasznos.

Mézontófű (facélia) méz

Kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú. Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kissé opálos. Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik. Kiváló bőrápoló hatású és égési sérülésekre kiváló.

Forrás: OMME

Gesztenyeméz

Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe a borostyán sárgától a sötétbarna színig terjed, jellegzetesen sárgásbarna. Gesztenyevirág illatú, jellegzetes enyhén kesernyés utóízű méz. Értágító hatású, szíverősítő segíti a vérképződést, sebgyógyulást.

Forrás: OMME

Levendulaméz

Világos, néha zöldes-kékes árnyalatú, színű. Lehet enyhén keserű. Használható sebfelületek kezelésére, rovarcsípésekre, fejfájásra, vesepanaszra. Erős fertőtlenítő képességgel rendelkezik.

Medvehagymaméz

A medvehagyma méz ritkaságnak minősül. Fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Koleszterinszint csökkentő hatású.

„Legyen minden nap mézes nap!”

agrotrend.hu / OMME

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés