Innováció

Technológia

Új fejezet nyílt a hazai élelmiszer- és agrárinformatikában

Olyan felsőoktatásra van szükség, amelyből a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények nem hiányozhatnak.

Létrehozva:

|

Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a napokban írt alá a Szent István Egyetemmel (SZIE) a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország – olvasható az egyetem közleményében.


A Szegedi Tudományegyetemmel is aláírták az együttműködési megállapodás – fotó: SZIE

A kutatás-fejlesztés és innováció számos területére kiterjedő, stratégiai dokumentum fontos mérföldköve lehet annak, hogy a hazai informatikai oktatás, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzés struktúrája egyszerre legyen képes megfelelni a munkaerő-piaci elvárásoknak és a digitális kor kihívásainak. 

– Ha Magyarország a nemzetközi oktatási és kulturális térben hosszú távon is szeretné megállni a helyét, akkor olyan felsőoktatásra van szükség, amelyből a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények nem hiányozhatnak.

Innovatív felsőoktatás csak a vállalatokkal és az egyetemeken meglévő tudással kölcsönhatásban valósítható meg – Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország, valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Szent István Egyetem (SZIE) összefogásának célja a hatékony együttműködés

  • a kutatás-fejlesztésben,
  • az innovációs és kutatási eredmények hasznosításában,
  • a technológiatranszferben,
  • valamint az intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztésében.

A kooperáció szerves részeként a leendő mérnökök és iparági szakemberek képzésében évről évre növekvő hangsúlyt kaphatnak a digitális készségek:

a SZIE Élelmiszertudományi Karának esetében például a felek együttesen tervezik elindítani az agrár- és élelmiszerinformatikai szakot.

A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a Digitális Agrárstratégia fő irányvonala is.

Ehhez illeszkedve fűzi szorosabbra kapcsolatát az agráriumban központi szerepet betöltő SZIE-vel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Prof. Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora leszögezte: a duális képzéssel kombinált közös szakok egyszerre teremtenének ideális körülményeket a tehetséggondozására, és az így végzett szakemberek folyamatos utánpótlására – mondta.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook