Hírek

Zsírok, olajok; ártalmas vagy egészséges?

A táplálkozástudományban a zsírok és olajok megítélése az utóbbi 30 évben gyökeresen megváltozott. Korábban az javasolták, hogy lehetőség szerint azokból az élelmiszerekből, élelmi nyersanyagokból, melyek zsírokban-olajokban gazdagok, ritkán, hetente egyszer-kétszer fogyasszunk 1-2 adagot.

Egy házon ábrázolták is étkezési javaslataikat, ahol a ház alapja a gabonafélék voltak (6-11 egység (adag)), az oldala zöldségekből, gyümölcsökből és a belőlük készített ételekből állt (6-11 egység). A ház tetőszerkezetét a tej és tejtermékek mellett a húsok adták, 3-4 egységgel. A finomított cukrok és a zsírok a ház szerkezetében nem voltak jelen, kéményként ábrázolták őket, ami azt is jelentette, hogy nem szükséges, nem javasolt naponta fogyasztani őket.

(1 adag tejből 2,5 dl-t, húsból ~ 10dkg-ot, kenyérből 1 szeletet, gyümölcsből 1 darabot (pl. őszibarack) jelent.)

Ezzel szemben manapság már az egészséges zsírok és olajok naponkénti fogyasztását javasolják. De milyen anyagok a zsírok és olajok? Közülük is melyek az egészségesek? Milyen zsiradékokban süssük az ételeinket? Milyen olajat használjunk a salátáink elkészítésekor? Mindezek gyakori kérdésként merülhetnek fel.

Forrás: pxhere.com

A legújabb álláspontok ajánlása szerint, napi energiabevitelünk 50-55%-át elsősorban összetett szénhidrátként, 25-30%-át zsírok és olajok, a többit, fehérjék formájában szükséges a szervezetünkbe juttatni. A zsírokon belül a telített zsírok a napi zsírbevitel 7- 10%-át nem haladhatják meg, az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírokból 10-15%-ot, míg a többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírokból 7-8%-ot kellene fogyasztani. Az esszenciális zsírsavak helyes beviteli aránya Ώ3:Ώ6 = 1:2-5, de ez hazánkban jóval eltoltabb mértékű (1:20-25).

Könnyen észrevehető különbség a zsírok és olajok között a halmazállapotukban van. Minél több telítetlen kötést tartalmazó zsírsavat (olajsav, linolsav, linolénsav) tartalmaznak annál folyékonyabbak szobahőmérsékleten (alacsonyabb az olvadáspontjuk). A többszörösen telítetlen zsírsavak között találjuk meg azokat, melyeket a szervezetünk nem képes előállítani, így ételeink elfogyasztásával tudjuk csak a szervezetünkbe juttatni őket. Ezeknek az esszenciális zsírsavaknak is két nagy csoportját az Ώ3- és az Ώ6 zsírsavcsaládot különíthetjük el. Az esszenciális zsírsavak fontosak egészségünk megőrzésében.

Milyen zsiradékot válasszunk sütéshez?

A sütés és főzés során, a hőhatás miatt a zsírok-olajok telítetlen zsírsavaiban szerkezeti változások következhetnek be, melyek végtermékeként transz-zsírsavak keletkeznek. A transz-zsírsavak egészségünkre károsak, növelik az érelmeszesedés kockázatát. Ennek elkerüléseként olyan zsiradékokat érdemes választani, melyekben kevés többszörösen telítetlen zsírsav található, hísz így kisebb a valószínűsége a transz-zsírsavak keletkezésének. Sütésre ajánlható zsiradékok között említhetjük a vajat, a sertészsírt, a kókusz zsírt, a pálmaolajat, az olívaolajat. Bennük a telített és egyszeresen telítetlen zsírsavak összes mennyisége jóval nagyobb a többszörösen telítetlenekéhez képest. Figyelnünk kell azonban arra is, hogy a telített és az egyszeresen telítetlen zsírsavak beviteli aránya megfelelő legyen.

Hogyan, milyen zsiradékkal tudjuk bevinni szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű és arányú esszenciális zsírsavakat? Hogyan javíthatjuk a rossz beviteli arányt? Az Ώ3-zsírsavak nagy mennyiségben, elsősorban tengeri halakban, tengeri „herkentyűkben” találhatóak meg, de egyes növényi olajok is tartalmaznak belőlük. A rossz beviteli arány hazánkban elsősorban azért alakult ki, mert kevés tengeri halat fogyasztottunk és főleg napraforgó olajat használtunk. (A napraforgóolaj és a pálmaolaj sem tartalmaz Ώ3-zsírsavakat.) Manapság már hazánkban is kapható lenmag-, kendermag-, repce és olivaolaj, melyek jó arányban tartalmazzák az Ώ3- és Ώ6- zsírsavakat, így elsősorban salátákhoz (nincs hőhatás) hideg szószokhoz javasolt a felhasználásuk. Ne feledkezzünk meg az olajos magvú növények (dió, mogyoró, mák, mandula, pisztácia, tökmag) fogyasztásáról sem. Napi 1 maréknyi olajos mag elfogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, hisz esszenciális zsírsav tartalmuk mellett vitaminokban és más fitokemikáliákban is gazdagok. A növénytermesztők és nemesítők próbálnak eleget tenni az élelmiszeripar kihívásainak, így olyan napraforgó- és repce hibridek termesztését javasolják, amelyek sütésállóak, zsírsav összetételük ennek megfelelő.

Kincses Sándorné Dr.

Debreceni Egyetem, MÉK, Agrokémiai és Talajtani Intézet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés