Hírek

Várhatóan április 1-jétől nyújthatók be az agrártámogatási kérelmek

Várhatóan április elsejétől nyújthatják be idei egységes elektronikus agrártámogatási kérelmeiket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a gazdálkodók. Az egységes kérelmekben – ahogy eddig is – egyaránt szerepelnek majd a közvetlen kifizetésekhez és az agrár-vidékfejlesztéshez kapcsolódó jogcímek. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) január-márciusban jelenteti meg az új Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásaihoz kötődő rendeleteket, a Miniszterelnökség viszont az új magyar agrár-vidékfejlesztési programról elfogadásáról szóló tárgyalásokat még nem zárta le Brüsszellel.

Létrehozva:

|

Az egységes kérelmekről, az aktív gazdákról, a termeléshez kötött támogatási jogcímekről, a zöldítésről, a fiatal gazdákról, a kisgazdaságok egyszerűsített támogatásáról, illetve az egységes területalapú támogatásokról (SAPS) és az átmeneti nemzeti támogatásokról (ÁNT) jelentet majd meg rendeleteket az FM az új KAP közvetlen kifizetéseihez kapcsolódó hazai jogszabályalkotás részeként – közölte az agrárszektor.hu-val a tárca. A minisztérium a hét támogatási rendeletet – a 2015. január elsejétől hatályos közösségi szabályokhoz igazodva – elkészítette, így azok most a közigazgatási egyeztetések különböző fázisaiban állnak, és várhatóan január-márciusban jelennek meg.

A közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó hét tervezett rendelet
1. Aktív gazda rendelet
2. Egységes kérelem rendelet
3. A termeléshez kötött támogatási jogcímek feltételeiről szóló rendelet
4. SAPS és ÁNT igénybevételi feltételekről szóló rendelet
5. Zöldítési rendelet
6. Fiatal gazda rendelet
7. Kisgazdaságok egyszerűsített támogatásáról szóló rendelet

A tárca a hét rendelet részletes szakmai tartalmát és a végrehajtásukhoz szükséges feladatokat az MVH-val együttműködve készítette el. Bár a rendeletek eddig nem jelentek meg, a minisztérium szerint a gazdálkodók a 2014 őszén kiadott közleményekből, illetve a megjelent számos cikkből vagy előadásból megfelelően tájékozódhattak, így a felkészülést is időben megkezdhették.

A tervek szerint az idei egységes kérelmeket – ahogy a korábbi években – április 1-től lehet majd benyújtani – közölte az FM. A közvetlen kifizetések jogcímei körül az egységes kérelmekben kell majd igényelni a területalapú támogatást, amely a zöldítési komponens automatikus igénylését is jelenti. Szintén az egységes kérelemben szerepelnek majd a fiatal gazdák plusztámogatásai, illetve itt kell jelezni azt is, ha valaki a kisgazdaságok egyszerűsített rendszerét választja.

Az egységes kérelmek jogcímei tovább bővülnek a területalapon nyújtható, termeléshez kötött jogcímekkel, így a rizst, a szálas és szemes fehérjenövényeket, illetve a zöldség-gyümölcs termelőket érintő támogatásokkal. Ez utóbbiaknál három jogcímen/kategóriában lehet majd a támogatásokat igényelni. A fehérjenövényeken kívül szintén új elem lesz a cukorrépa-termesztés támogatását ösztönző jogcím is.

Az egységes kérelemben lesznek agrár-vidékfejlesztési jogcímek is – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Az informatikai és jogi előkészítő munka folyik, a gazdákat pedig időben és részletesen kívánják tájékoztatni az igénybe vehető jogcímekről, illetve arra törekszenek, hogy a jogosultak gyorsan, a lehető legkevesebb adminisztrációval igénybe tudják venni a támogatásokat.

Várható agrár-vidékfejlesztési jogcímek az egységes kérelmekben

Jogcímek, amelyeknél kifizetési kérelmek nyújthatók be:
1. mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás
2. erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatás
3. ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatás
4. rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtott támogatás
5. évelő, lágy szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtandó támogatás
6. agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás
7. agrár-környezetgazdálkodási támogatás
8. erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás
9. erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatás
10. kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, korszerű ültetvények létesítéséhez nyújtandó támogatás
11. gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez 2011. évtől nyújtandó támogatás
12. nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatás
13. erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás
14. erdőterületeket érintő tűzkárok megelőzéséhez nyújtandó támogatás

Jogcímek, amelyeknél támogatási kérelmek nyújthatók be:
1. kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás
2. Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás
3. Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás

Ugyanakkor a magyar agrár-vidékfejlesztési program uniós elfogadásáról jelenleg is folynak a tárgyalások Brüsszellel. Az Európai Bizottság első hivatalos észrevételei az elmúlt év végén érkeztek meg, és szakértői szinten jelenleg is intenzív tárgyalások zajlanak Brüsszel képviselőivel.

Mezei Dávid szerint a tárgyalások mielőbbi sikeres lezárása fontos célkitűzése a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságának, de nagyon sok múlik a másik tárgyaló fél, az Európai Bizottság hozzáállásán is. A legtöbb egyeztetést igénylő kritikai észrevételek sokszor nem is a brüsszeli DG AGRI-tól, hanem a DG ENVI-től érkeztek – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Két tárca felelős a kérelmekért
Tavaly az egységes kérelemben a területalapú támogatásokra és további 26 jogcímre lehetett beadni igényléseket. A kérelembeadás előkészítését még az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelte, de később az agrár-vidékfejlesztés a tárcától a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez került. Így a kérelembenyújtások előkészítése most már két tárca, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség kompetenciájába tartozik.

Forrás: trademagazin.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook