Hírek

A génmódosított növények termesztési tilalmáról szavaztak

Az Európa Parlament képviselői ezen a héten szavaztak a genetikailag módosított növények (GMO) lehetséges termesztési tilalmával kapcsolatos törvényről.

Tanáccsal célul kitűzött kompromisszum alapján a nemzeti kormányoknak lehetőséget kell adni, hogy az engedélyeztetési eljárás kezdetekor azonnal ki mondhassák a termesztési tilalmat.

Eredetileg kétlépcsős engedélyeztetési eljárást terveztek, mely szerint az első fázisban a tagállamok és a vetőmagtermesztő vállalatok között történik először az egyeztetés, és csak a második fázisban lehetett volna nemzeti törvénybe foglalt termesztési tilalmat kimondani.

A kompromisszum eredményeképpen a vállalatok kötelező részvételét már nem írják elő. Elsősorban a zöldek figyelmeztettek arra, hogy a vállalatok máskülönben a javaslatot elutasíthatnák. Emellett a határterületeken most úgynevezett koegzisztencia-szabályozások bevezetését tervezik, hogy lehetővé tegyék a konvencionális vagy ökológiai földművelés valamint a GMO termesztés egymás melletti létezését. Ebből adódóan a kockázatértékelés szabályait szigorítják. Az új kilépési szabályozásoknak a Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFTA) által már korábban engedélyezett génmódosított növényekre is vonatkozni kellene.

Az SPD európai parlamenti képviselőcsoportja a tárgyalások előtt úgy nyilatkozott, hogy „a kilépési szabályozással kapcsolatos nehezen megtalált kompromisszumot” támogatják. A génmódosított növények termesztése ezzel jogilag biztonságos és átfogó szabályozási keretek közé kerülne. Számukra mindenesetre „nagyobb örömmel” elfogadható lenne a génmódosított növényekre vonatkozó Európa szerte egységesen kimondott termesztési tilalom, amivel megelőzhető lenne Európa szétszabdaltsága, ami így óhatatlanul bekövetkezik, nyilatkozta az SPD-politikus.

Az európai zöldek már javulást látnak az új dokumentumban, de továbbra is „teljesen elfogadhatatlannak” tartják, hogy az ipar bevonható legyen a tagállamok döntéshozatalába. A koegzisztencia-szabályozások számukra nem kielégítőek. Központi követelmés maradna, hogy az engedélyeztetési eljárást alapvetően dolgozzák át és legyen demokratikusabb.

A Zöldek európai parlamenti képviselőcsoportja tart attól, hogy a tagállamok a kilépési lehetőség miatt a jövőben a GMO engedélyezést Európa szintjén nem fogják gátolni, így a következő években a génmódosított növényeknél számos újengedélyre lehet számítani.

Forrás: topagrar.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés