Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Új jelentések kiemelik a KAP szerepét a vidéki területek megerősítésében

Az Európai Bizottság egy új tanulmányt tett közzé, amely az EU-finanszírozás hozzájárulását vizsgálja a vidéki területek fejlesztéséhez, valamint a LEADER hatásának értékelését a vidéki területeken.

Mindkettő kiemeli a közös agrárpolitika (KAP) jelentős hatását a vidéki területek igényeinek kielégítésében és a Hosszú távú vidékfejlesztési stratégia céljainak megvalósításában. A tanulmány továbbá értékeli más, vidéki területeket célzó EU-alapok szerepét (2014-2020): az Európai Regionális Fejlesztési Alap/Kohéziós Alap, az Európai Szociális Alap, az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMHA), valamint a nemzeti alapok szerepét is. A tanulmány rámutat, hogy egy átfogó vidéki stratégia megléte segíti az EU országokat abban, hogy hatékonyan irányítsák a KAP finanszírozását a vidéki területekre, és kielégítsék a vidéki közösségek igényeit.

Forrás: pixabay.com

A Bizottság elkötelezett minden vidéki terület és távoli régió támogatása mellett. Az EU legtöbb országában a távoli és hátrányos helyzetű vidéki régiók támogatása elsősorban a KAP-ból származik.

A mai tanulmány szerint 2014 és 2022 között a KAP 8,6 milliárd eurót irányzott elő a nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására a vidéki területeken. Ez bemutatja a KAP szerepét nem csak a gazdálkodók és a mezőgazdaság támogatásában, hanem a vidéki területeken működő egyéb vállalkozások és közösségek erősítésében is. A KAP támogatás például beruházásokhoz járulhat hozzá új közutak építésében, megújuló energiaforrások bevezetésében vagy elhagyott házak közösségi központokká alakításában. Ugyanígy a KAP segítette a digitális szolgáltatásokat nyújtó terek létrehozását a vidéki közösségek számára, lehetőséget biztosítva képzések, sportesemények, előadások vagy helyi iskolai összejövetelek megtartására. A helyi vidéki hatóságok szintén EU finanszírozást kapnak működésük digitalizálására, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására, a környezeti tudatosság előmozdítására és a vidéki induló vállalkozások támogatására innovatív technológiák fejlesztésében. Minden sikeres projekt javítja a vidéki életkörülményeket és a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, közvetlenül hozzájárulva az élénk helyi közösségek kialakításához.

A leghatékonyabb támogatás alulról jövő kezdeményezéseken alapul, és kis léptékű projekteket épít fel.

A tanulmány elismeri, hogy a vidéki területek igényei egyre összetettebbé válnak, és következtetései szerint holisztikus politikai megközelítések alkalmazását javasolja a KAP és más EU-alapok még célzottabb felhasználására a vidéki területeken a jövőben.

Ezenkívül az értékelés rámutatott a LEADER megközelítés hozzáadott értékére, amely kis, de hatásos projekteket valósít meg, és közel 60 000 munkahelyet és több mint 2700 helyi akciócsoportot (LAG) hozott létre, amelyek 170 millió vidéki lakost fednek le. Emellett kifejezetten célzottan foglalkozik a gazdaságilag hátrányos helyzetű, peremvidéki vagy távoli területekkel, illetve a sérülékeny közösségeket befogadó régiókkal.

Háttér

Az EU vidéki területei az EU területének 83%-át fedik le. A vidékfejlesztés a közös agrárpolitika (KAP) „második pillére”, amely megerősíti az „első pillér” jövedelemtámogatását és piaci intézkedéseit azáltal, hogy erősíti a vidéki területek szociális, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát. A 2014-2020-as programozási időszakban a KAP társtámogatott vidékfejlesztési programokat valósított meg regionális vagy országos szinten az egész EU-ban. A 2023-27-es KAP-ban az EU országai különféle beavatkozásokat hoztak létre, beleértve a mezőgazdasághoz kapcsolódó és nem területalapú kezdeményezéseket, mint beruházások, együttműködés és tudáscsere, a különféle igényeik kielégítésére a KAP Stratégiai Terveikben. 2021-ben az Európai Bizottság bemutatta az EU vidéki területeinek hosszú távú jövőképét, amely azonosítja azokat a kihívásokat és aggodalmakat, amelyekkel szembe kell nézniük, valamint a számos rendelkezésre álló lehetőséget. Részletes statisztikák és elemzések az EU vidéki területeiről, amelyek gazdasági, szociális és környezeti szempontokat fednek le, elérhetők a Vidéki Megfigyelőközponton. Finanszírozási lehetőségek találhatók a Vidéki eszköztárban.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés