Hírek

Zöldségpiac: kihívásokkal teli 2014-et zártak a gazdálkodók

A 2014-es esztendő legfőbb tanulsága a zöldségfélék esetében, hogy „rutinból” nem lehet termelni. Minden év új kihívásokat hoz, amelyre időben készülni kell. Az év legnagyobb kihívását a szélsőséges időjárás okozta, leginkább a szabadföldi zöldségtermelők számára.

Nehéz volt megvédeni a káposztaféléket, a vöröshagymát, a görögdinnyét, a szabadföldi salátákat, paradicsomot és paprikát a gombás, baktériumos betegségektől. A dinnyefélék esetében bonyolította a helyzetet, hogy a nyári hűvös miatt a fogyasztás sem volt igazán magas, csak a legjobb minőséget lehetett eladni jó áron. Megelőző növényvédelemmel, vagy az idejében felismert kórokozók elleni fellépéssel a legsúlyosabb károkat meg lehetett előzni.

 

Felértékelődött a szaktudás és a célszerű, okszerű növényvédelem

A tárolásra és téli, kora tavaszi értékesítésre szánt zöldségfélék esetében pedig a tárolási betegségek okozzák a legfőbb gondot mostanság. Ez utóbbi tény a termelési szezon közbeni gombás és baktériumos fertőzésekkel van összefüggésben. Természetesen termőtájanként, termelőnként, technológiától és fajtahasználattól függően nagy különbségek lehetnek.

Az év második felében tovább bonyolította a helyzetet az Oroszország által elrendelt beszállítási tilalom. A magyar zöldségfélének kicsi a célpiaca Oroszország, viszont a hagyományos beszállítók, mint Lengyelország, Hollandia, Németország feleslegessé vált termékei tovább nyomták le az egyébként sem magas árakat.

A zöldségfélék termesztése a feldolgozóipari fajokkal – csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab – 2014-ben megközelítőleg 70 ezer hektáron folyt. Különösen a csemegekukorica termesztésének volt csúcséve az idei. A csemegekukorica sikertörténet, Magyarország Európa vezető hatalma, nagy feldolgozóipari háttérkapacitással. Reméljük ez így is marad még nagyon sokáig.

A hagyományos szabadföldi zöldségfélék területe viszont tovább csökkent. Ez részben köszönhető a technológiai fejlődésnek, mert a mostani fajtákkal és termesztéstechnológiákkal a termésátlagok sokat nőttek az elmúlt évtizedekben. Másrészt a fogyasztás is csökkent, hiszen ezen zöldségfélék a fiatalabb generációk fogyasztásában kevéssé divatosak. A mediterrán típusú divatos konyhák kevesebb káposztafélét használnak.

A hajtatási zöldségfélék tekintetében sem nő a felület, de ott pozitív folyamatok is megfigyelhetőek. A régi típusú fóliasátrak fogynak, míg a high-tech üvegházak építése, felületnövekedése folyamatos. A paradicsomtermesztésben a vezető kertészek teljesen naprakész, XXI. századi technológiával termelnek már Magyarországon is. A legtöbb termék tekintetében átlagosnak mondható a 2014-es év. Talán ez alól a paradicsom a kivétel, ahol évek óta nő a termésátlag, de ez sem évjárathatás, hanem a technológiai szint gyors emelkedése.

 

Máté Endre

blog.syngenta.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés