Hírek

őszi betakarítás

A kukorica össztermése várhatóan nem éri el a 4 millió tonnát.

2007. október 9-én tartotta soron következő ülését az FVM-ben az őszi Betakarítási Koordinációs Bizottság. A főbb szántóföldi növények betakarításával kapcsolatban elhangzott, hogy: A napraforgó átlagtermése 2 tonna/hektár 90%-os betakarítás mellett. A kukorica 45%-os betakarítási szinten tart, 3,7 tonna/hektár átlagterméssel.

Az egyes megyék között – sőt megyéken belül is – nagy eltérések mutatkoznak a termésátlagokban, a kukorica össztermése várhatóan nem éri el a 4 millió tonnát. Mind a napraforgó, mind a kukorica piaci ára jelentősen meghaladja a korábbi évek árait. A rendkívül magas takarmánygabona árak súlyos gondokat okoznak az állattenyésztésben. A kormány folyamatosan tesz intézkedéseket az állattenyésztők helyzetének javítása érdekében, azonban a problémát csak enyhíteni tudja.

Befejezéséhez közeledik a burgonya, és megkezdődött a cukorrépa betakarítása is, szintén átlag alatti terméseredménnyel.

A kertészeti kultúrák közül az almának eddig mintegy háromnegyedét szedték le, rendkívül alacsony – 170-180 ezer tonna – a termés, ennek megfelelően az árak magasak. A szőlő szüretelése is közeledik a befejezéshez. Az átlagnál kevesebb, de jó minőségű termésből mintegy 3 millió hektoliter borra lehet számítani.

Megállapította a bizottság továbbá, hogy az őszi talaj-előkészítési és vetési munkák jó ütemben haladnak.

Forrás: FVM – Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés