Hírek

Kettős védelem a kalászosok gombabetegségei ellen

A kalászos gabonafélék termését a gombabetegségek közül leginkább a rozsda félék veszélyeztetik. Évről évre jelentős károkat okoznak, járványos években pedig akár a termés nagyobbik felét is elvihetik.

Létrehozva:

|


Meleg, fülledt időjárási körülmények között már ősszel felszaporodik a lisztharmat, és kora tavaszra erősen fertőzheti az állományt. Ha a felső levélemeleteket is eléri, akkor szintén érzékeny károkat okozhat.

Inkább a csapadékos évek velejárói a levél foltosságot okozó gombák. Közülük a pirenofórás levélfoltosságot okozó faj jelenti a nagyobb veszélyt, azonban a szeptóriás levélfoltosság is forrása lehet a termésveszteségnek. Mindkettő a lombozat asszimilációs felületének csökkentésével okoz gazdasági kárt.

A kalászszeptória a levelek mellett a szemek kialakításában szerepet játszó pelyvaleveleket is fertőzheti.

A kalászfuzárium párás, meleg időben, virágzáskor fertőzi meg a növényt. Elsősorban a minőségrontó hatása révén okoz kárt.

Ha a fenti kórokozók együtt lépnek fel, akkor védekezés hiányában a termesztés gazdaságossága kerül veszélybe. A kérdés ezért inkább az, hogy egyszeri vagy kétszeri védekezéssel hárítsuk-e el a kártételi veszélyt.

A Mystic Pro készítmény a tebukonazol mellett prokloráz hatóanyagot is tartalmaz. A tebukonazol felszívódik a növénybe, majd a nedvkeringéssel csúcsi irányba vándorol. A prokloráz mélyhatású, azaz beszívódik a növény szöveteibe, de onnan nem szállítódik tovább. A két hatóanyag erősségei jól kiegészítik egymást, így biztosítva a kalászosok minden fontos gombabetegségével szembeni csaknem teljes hatékonyságot.

Széles hatásspektrum – optimális összetétel

Nufarm - Mistic pro

Az 1,25 l/ha-os dózisban kijuttatott Mystic Pro gombaölő szer a teljes dózisú tebukonazol hatóanyag mellett, a prokloráz teljes dózisának több mint 80%-át tartalmazza kombinációs partnerként.

„2011 tavaszán, az előző évi rendkívül sok csapadék miatt, csak megkésve tudtuk a több mint 400 ha őszi búza gyomirtását megkezdeni. Jelentős volt a gyomborítás, a búza már szárba indult, továbbá helyenként pirenofórás és szeptóriás fertőzés is tapasztalható volt. Ezért a Mezzo Forte + Mystic Pro gyomirtó és gombaölő szer csomag mellett döntöttünk, amit a Kaiso EG rovarölő szerrel kiegészítve, egy menetben juttattunk ki. A Mezzo Forte széleskörű gyomirtó hatása jól érvényesült, a területeimet aratásig gyommentesen tartotta. A már előző években is használt Mystic Pro gombaölő szer kiválóan megvédte a lombot. A Kaiso EG is jó választás volt a nagy mennyiségben betelepülő vetésfehérítő imágók ellen.” – Pálfi István, PÁLFI-GABONA Kft., Magyaralmás

A Mystic Pro gombaölő szert kalászosokban két alkalommal, szárba indulás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig (1. védekezés) és kalászhányás kezdetétől a virágzásig (2. védekezés) célszerű kijuttatni. Ha a kártételi veszélyhelyzet nem indokolja a korai védekezést, a kalász védelmére időzített egyszeri kezelést a kalászhányás kezdete és vége közötti időszakban javasoljuk elvégezni.

 

Salamon György
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook