Hírek

Keresik a lehetőséget a dohánytermesztés fenntartásához

A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott 20 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez.

Létrehozva:

|

Ezt Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mondta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol termelői és feldolgozói megállapodást írtak alá az ágazat fenntartásának elősegítésére. Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az aláírás előtt elmondta, hogy a jövő évtől az unió már nem biztosít 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást az ágazatnak, s ha ezt az összeget hazai forrásokból nem sikerül pótolni, a megszűnés fenyegetheti a dohánytermesztést Magyarországon.
A termelői és feldolgozói megállapodást, amelyben a cégek kifejezik szándékukat a megtermelt dohány hosszú távú felvásárlására, a MADOSZ elnöke mellett Bittner Imre, az ULT Magyarország Zrt. és Füzi Csaba, a Dofer Dohányfermentáló Zrt. vezérigazgatói írták alá. A megállapodás aláírása alkalmából szervezett ófehértói nyílt dohánytermesztési napon Bényei Illés hangsúlyozta, hogy a dohánytermesztés további megőrzése különösen a halmozottan hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség foglalkoztatási szempontjából fontos. A jelenleg 4711 hektáros dohányültetvény 80 százaléka Szabolcsban található, ahol az egyik legsúlyosabb gond most is a munkanélküliség, amely jóval meghaladja az országos átlagot. Emellett jelentős a dohányterület a szintén sok álláskeresőt nyilvántartó Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében is, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyét is érinti a dohánytermesztés megszűnésének veszélye.
A MADOSZ elnöke kiemelte azt is, hogy az ágazatban foglalkoztatottak 90 százaléka szakképzettség nélküli, 70 százaléka nő, valamint 50 százaléka a romák közé tartozik, akiknek a termesztés megszűnése után szinte lehetetlen lenne az elhelyezkedésük. Bényei Illés hozzáfűzte, hogy a termelői szövetség tárgyal az illetékesekkel a termelők további támogatásának megoldásáról, a munkahelyek megőrzéséről, s remélik sikerül megtalálni a lehetőséget a hazai dohánytermesztés fenntartásához.
Simon József, Ófehértó polgármestere a tanácskozáson kijelentette: a közel 2600 lakosú településen "foglalkoztatási katasztrófát" okozna, ha megszűnne a dohánytermesztés támogatása, hiszen a községben 380 hektáros az ültetvényterület. S a lakosság 20 százalékát kitevő roma kisebbség munkaképes tagjait a dohánytermelők foglalkoztatják a mezőgazdasági idényben, s ők "szívesebben dolgoznak a nagyobb jövedelmet biztosító földeken, mint a közfoglalkoztatási programokban". Hozzátette: ennek ellenére Ófehértónak 685 állandó segélyezettje van, az önkormányzat 804 milliós költségvetéséből évente 96 millió forintot költ az érintettek megsegítésére.

Forrás: MTI

Fotó:borsonline.hu
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook