Hírek

Jót tett a májusi eső a vetésnek Bács-Kiskun megyében

Befejezésükhöz közelednek a tavaszi munkák Bács-Kiskun megyében, ahol a májusban eddig lehullott csapadék kedvezően befolyásolta a szántóföldi növénykultúrák fejlődését.

    Farkas Zoltán szerint a most lehullott kiadós csapadék a legjobbkor érkezett, így valóban aranyat ér a földeken. Különösen annak ismeretében, hogy az első négy hónapban az összes csapadékmennyiség még az 50 millimétert sem érte el az ország legnagyobb megyéjében. Ezzel szemben május első felében területi átlagban már hasonló mennyiségű esőt mértek.

    A korábbi száraz időszaknak is volt azonban haszna, hiszen ennek köszönhetően a belvízhelyzet mára lényegében rendeződött ezen a vidéken – mondta a szakember, aki jelezte: jelenleg összesen 3-4.000 hektáron vannak kisebb belvízfoltok a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken. Ezek sorsa egyelőre bizonytalan, kedvező időjárás esetén rövid tenyészidejű növényekkel talán még bevethetők lesznek – vélekedett.

    Az enyhe, csapadékmentes klíma ahhoz is hozzájárult, hogy az elmúlt hetekben jól haladtak, lassan befejezésükhöz közelednek a tavasszal esedékes talaj előkészítési, illetve vetési munkák. A tavaszi árpa és zab március végéig földbe került, a mintegy 5.000 hektáron termeszteni tervezett szója vetése pedig mindössze 1-200 hektáron várat még magára.

    Célegyenesbe fordult a napraforgó és kukorica vetése is: előbbi kultúra várhatóan 40 ezer hektárt foglal majd el a megyében, melyből körülbelül 1.500 hektárt kell még elvetni. Utóbbi növénynél a tervezett termőterület 90-91 ezer hektár, melyből mindössze 3 ezer hektáron nem jártak még a vetőgépek.

    Ezzel párhuzamosan tart még a szakaszos fejtrágyázás is, míg a gyomirtással nemrégiben végeztek a gazdák. A legfrissebb adatok alapján a megyében elvetett 180 ezer hektár őszi búzából 102 ezer hektáron alkalmaztak gyomirtást a termelők – tájékoztatott a földművelésügyi igazgató.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés