Hírek

A zöldek a glifozát azonnali betiltását követelik

A Német Kockázatelemző Intézet (BfR) nem lát okot arra, hogy megváltoztassa az értékelését, mely szerint a széles spektrumú glifozát gyomirtó szer nem rákkeltő. A BfR a héten ezt a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) jelentésére reagálva erősítette meg.

Az IARC az Egészségügyi Világszervezet (WHO)része. A „The Lancet” szaklapban az IARC tudósai március 20-án összesen négy hatóanyagról új értékelést hoztak nyilvánosságra, mely szerint a glifozát „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapta. Az IARC véleménye szerint az Egyesült Államokban, Kanadában és Svédországban a 2001 óta megjelenő tanulmányok korlátozott számban adnak információkat az embereknél tapasztalható rákkeltő hatásról, és elegendő bizonyítékot szolgáltatnak a karcinogén hatásról az állatkísérletekben.

A BfR számára az IARC dokumentum „a meglévő információk alapján tudományosan nehezen ellenőrizhető, és nyilvánvalóan kevés tanulmány bizonyítja”. Az IARC döntését nem lehet véglegesnek tekinteni, mivel a részletes indoklások még nem állnak rendelkezésre.

„Az, hogy az egyes testületek a különböző információk és a kísérleti adatok értékelése alapján a tényállást eltérően értékelik, mindennapos jelenség a kockázatelemzés területén”, nyilatkozta a BfR. Az IARC monográfiát a megjelenése után alaposan megvizsgálják.

Viszonylag alacsony toxicitás

A glifozát EU engedélye 2015 végén lejár; ezért vesz részt hatóanyag egy ellenőrzési eljárásban. Németország ebben az illetékes tagállam. A BfR a gyomirtó szernek tavaly nyáron egy szakértői meghallgatás során viszonylag alacsony toxicitásról adott tanúsítványt, és a parlamentnek időközben hasonló jelentést nyújtott be.

Az Európai Bizottság elutasítja a glifozát kockázatára vonatkozóan a gyors munkát. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) az összes tagállamban megkérdezi a szakértőket, hogy a glifozát hatóanyag kockázatértékeléséről szakvéleményt tudjon kiadni, közölte egy szóvivő az érdeklődésre. A Bizottság az újbóli engedélyezésre vonatkozó kérelemmel ez alapján, de csak az EFSA eljárás befejeződése után fog foglalkozni.

Az engedélyezés felfüggesztése

A német zöldpárt (Bündnis90/Die Grünen) a nyilvánosságra hozott IARC dokumentummal igazoltnak látják a glifozáttal szembeni kétségeiket. A parlamenti frakció számára Harald Ebner konzekvenciákat követelt. „A mindenütt jelenlevő, mindenre használt szántóföldi méreg éppenséggel nem ártalmatlan”, mondta Ebner. A német kormánynak nem szabadna az új értékelés mellett szó nélkül elmennie. Az engedélyt azonnal fel kellene függesztenie, és a kockázatokat alaposan meg kellene vizsgálni. Pontosan az élelmiszerek glifozát terhelésének hatásait nem vizsgálták még eléggé. Az engedélyt azonnal meg kellene vonni a röviddel a betakarítás előtt történő alkalmazásnál, a zöldterületeken és a magán kertekben.

Hasonlóan nyilatkozott Gisela Sengl, a bajorországi zöldek agrárpolitikai szóvivője, valamint hivatali kollégája az Európai Parlamentben, Martin Häusling. A Bizottságnak kellene gondoskodnia arról, hogy az EFSA a Németországból jövő tudományos szempontból egyoldalúan létrejött értékelést kritikusan ellenőrizze, és a glifozáttal kapcsolatos összes aktuális tanulmányt bevonja az értékelésébe. 

Módszertani hiány

A Glyphosate Task Force (GTF) eközben elutasítja az IARC besorolást. „Az értékelés, amely ehhez a következtetéshez vezetett, jelentős módszertani hiányosságokat mutat, és az ebből levont végkövetkeztetés ellentmondásban van a glifozát összes előírt biztonsági elemzésével”, nyilatkozta a glifozát munkaközösség, a német növényvédelmi ipar hét vállalatának szövetsége.

Az IARC a nyilvánosan hozzáférhető információknak csak egy részét vette figyelembe, és nem a rendelkezésre álló teljes glifozáttal kapcsolatos adatbázist, amelyet a nyugati ipari országok engedélyezési hatóságai már értékeltek.

Az IARC által figyelmen kívül hagyott tanulmányok ellenőrzött teszteljárások és a legmagasabb minőségi szabványok betartása mellett hatóságilag ellenőrzött laboratóriumokban készültek. Ezek a tanulmányok egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a glifozát nem rendelkezik genotoxikus vagy karcinogén potenciállal. Az összes adat beható vizsgálata után az illetékes hatóságok ismételten arra az eredményre jutottak, hogy a glifozát sem embernél, sem állatoknál nem rákkeltő.

A Monsanto vetőmagkonszern USA-beli központja az IARC tanúsítványt felháborodottan fogadta, és „pszeudo-tudománynak” nevezte. A biztonság valamennyi Monsanto munkatárs számára a legfontosabb.

Forrás: proplanta.de

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés