Hírek

A repce pergésveszteségének csökkentésével kapcsolatos üzemi tapasztalok

A 2009/2010-es repcetermesztési időszakban egy összehasonlító növényvédelmi kísérletben vettünk részt. A kísérletet Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke végezte. Az üzemi kísérlet beállításakor törekedtünk egy homogén talajtani adottságokkal és egyöntetű növényállománnyal rendelkező tábla kijelölésére.

Fontos szempont volt a terület kiválasztásánál, hogy a tábla egésze korábban azonos kezelésekben részesüljön és azonos fajtával elvetett legyen. Ez biztosítja a pergésveszteség csökkentését célzó, különböző növényvédelmi kezelések hatásának összehasonlíthatóságát.

A PR46W09 hibridrepcét 2010. június 26-án kezelték. A kijuttatás mindhárom esetben légi úton történt. A kezelések (1. kezelés: 6 ha, 2. és 3. kezelések: 10 – 10 ha):

  1. kezelés (kontrol): deszikkáló szer 1,15 l/ha
  2. kezelés (standard): deszikkáló szer 1,15 l/ha + standard 1,0 l/ha + nedvesítőszer 0,5 dl/ha
  3. kezelés (Spodnam DC): deszikkáló szer 1,15 l/ha + Spodnam DC 1,0 l/ha + nedvesítőszer 0,5 dl/ha

A betakarításra 2010. július 10-én került sor. A betakarításkor értékelt terület nagysága mindhárom esetben 4 hektár volt. Igyekeztek a terület belsejéből a legegészségesebb, leghomogénebb részeket betakarítani, hogy a károsítók illetve a légi úton történő kijuttatásból fakadó elsodródások a lehető legkevésbé befolyásolják az eredményt.

A kísérlet értékelése egyszerre két módszerrel történt. Ennek során párhuzamosan vizsgálták a betakarításkor mért termésátlagot és a betakarításkor keletkező pergésveszteséget.

Utóbbi mérése a talajra helyezett tálcák segítségével történt. Amikor a vágóasztal áthaladt a tálcák felett, a kombájn megállt, és kivették alóla a tálcát, hogy a leszecskázott szár ne kerüljön bele.

Ezt követően összeszámolták az egyes tálcákban található repcemagokat (db mag a 615 cm2 felületű tálcában).

A Spodnam DC-vel kezelt területről hektáronként 0,87 tonnával, közel 30%-kal több termést takarítottak be, mint a kontrol tábláról. A Spodnam DC-vel kezelt területről a standard kezeléshez viszonyítva is több termést takarítottak be (1. ábra).

1. ábra

A Spodnam DC-vel kezelt területen a betakarításkor kipergett magok száma a kontrol 84%-ára csökkent. A Spodnam DC-vel kezelt területen a standard kezeléshez viszonyítva is kisebb pergésveszteséget tapasztaltak (2. ábra).

2. ábra

Az eredményeket összefoglalva elmondható, hogy a Spodnam DC kezelés mind a kontrolhoz, mind a standard készítményhez képest számottevő terméselőnyt ért el a pergésveszteség csökkentése révén, az üzemi kísérletet végző gazdaságban.

Salamon György
Nufarm Hungária Kft.
 

Üzemi tapasztalatok a Spodnam DC alkalmazásával kapcsolatban


Lackovics Sándor, Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet, Magyaratád
A Spodnam DC-t 130 hektáron használtam. Az egyik táblában összehasonlító vizsgálatot végeztem, hogy lássam a pergésveszteség-csökkentő készítmény hatékonyságát. A Spodnam DC-t deszikkáló szerrel és nedvesítő szerrel együtt, 70 literes permetlé mennyiséggel, légi úton juttattuk ki. Keverési probléma vagy habzás nem volt. A permetezés és a betakarítás között két hét telt el. Közvetlenül a betakarítás előtt viharos szél tépázta meg az állományt, ennek ellenére becő felnyílást nem tapasztaltunk. A betakarításkor mért pergésveszteség és a termésátlagok közötti különbségek számomra egyértelműen bizonyítják, hogy a Spodnam DC hatékonyan megvédte a termést a kipergéstől, és használata kifizetődő volt. Ebben az évben is teljes felületen fogom használni a készítményt.

Vörös István, Március 15. Gazdálkodók Szövetkezete, Gelse
A Spodnam DC készítményt 450 hektáron használtam fel a repce pergésveszteségének csökkentése céljából. A kijuttatás légi úton történt, 60 literes hektáronkénti permetlé mennyiséggel és nedvesítő szerrel együtt, a betakarítás előtt 2-3 héttel. A kijuttatás során semmilyen nehézséget nem tapasztaltunk. Az állomány szép egyenletesen érett be, és a betakarítás könnyedén ment. Becő felnyílás érés közben egyáltalán nem volt, még a kitettebb felső rétegben sem, sőt aratáskor sem tapasztaltunk számottevő kipergést. A Spodnam DC használata nagyon megérte a ráfordítást, mivel a vele megmentett termés bőven visszahozta a költségét. Biztos, hogy idén is használni fogom.

Ötvös Zoltán, HEMAG Kft., Heves
A teljes repce területet (380 ha) Spodnam DC-vel kezeltük. A fő fajták az EXOCET és a ROHAN voltak. A Spodnam DC-t a betakarítás előtt 20 nappal, 1,0 l/ha dózisban, helikopterrel juttattuk ki. A gyommentes táblákon önállóan, a gyomosokon deszikkáló szerrel együtt. A betakarítás kifejezetten rossz, esős időjárási viszonyok között, sárban történt. A mostoha körülmények ellenére a Spodnam DC hozta az elvárt hatást.  A becők nem repedtek fel és a vártnál lényegesen kisebb veszteséggel tudtuk betakarítani a területet. 2011-ben is használni fogom a Spodnam DC-t.

 

Spodnam DC nyereményjáték – Most játszva nyerhet egy GORE-TEX® kabátot!

Ehhez Önnek mindössze annyit kell tennie, hogy ellátogat a Spodnam DC weboldalára és regisztrál az értékes nyereményekért!

Kérjük, hogy a nyereményjátékra történő regisztrációhoz kattintson a következő linkre: www.spodnam.com/

Jelentős megtakarítás az új repce csomagban! 10 liter Spodnam DC + 30 liter Amega együttes beszerzése esetén a csomag ára lényegesen kedvezőbb, mintha Ön a készítményeket külön-külön szerezné be.

Kérjük, hogy a részletekkel kapcsolatban érdeklődjön növényvédő szer nagykereskedő partnerénél vagy területi képviselőinknél!

A repce pergésveszteségének csökkentésével foglalkozó szakmai kiadványunk ingyenesen letölthető a következő linkre kattintva: www.nufarm.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés