Hírek

A külföldiek uniós földvásárlásának korlátozásáról írt egy horvát lap

A külföldiek földvásárlásának korlátozásáról közölt összeállítást a közép- és kelet-európai régió országainak gyakorlatát ismertetve a Poslovni dnevnik című horvát újság hétfői számában.

"Magyarország december végén alkotmánymódosítással megtiltotta a mezőgazdasági területek eladását külföldieknek" – írja az üzleti napilap emlékeztetve arra, hogy Magyarország eredetileg hétéves termőföld-vásárlási moratóriummal csatlakozott az Európai Unióhoz, amit újabb három évvel meghosszabbítottak.

Szlovákia, Csehország, Bulgária, Észtország, Litvánia és Lettország 10, Románia 15 évig kívánta korlátozni a külföldiek földszerzését, de csak hét évnyi halasztást kaptak. Lengyelország 18 év helyett 12 évről kötött megállapodást.

Szlovénia és Ciprus a csatlakozáskor nem kért derogációt, de hét éven belül felülvizsgálhatta álláspontját. Málta pedig, mint az Európai Unió legsűrűbben lakott országa, egyedüli kivételként végleges mentességet kapott.

Horvátország a kért 12 éves időszak helyett ugyancsak hétéves moratóriumot kapott a hároméves hosszabbítás lehetőségével. Emellett tavaly januárban a horvát mezőgazdasági miniszter egy határozattal megtiltotta az állami tulajdonú földek eladását külföldi és belföldi vevők számára egyaránt. Ezeket a területeket csak 50 éves bérletre lehetne megszerezni az államtól egy törvénytervezet szerint.

A külföldiek semmilyen alapon sem diszkriminálhatók a tagállamokban, ezért ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tilalmat jól átgondolt érvekkel nem támasztja alá, valószínűleg hamarosan ismét módosítják az alkotmányt – mondta az újságnak a horvát EU-tárgyalócsapat egyik névtelenül nyilatkozó tagja, aki szerint elméletileg megtilthatja bármely tagállam a külföldiek termőföldvásárlását, de Brüsszel ezért cserébe nagyon erős indokokat vár.

A lap az Eurostat alapján ismerteti az érintett országok mezőgazdasági területeinek nagyságát, illetve gazdaságainak számát is. Eszerint Magyarország 4 millió 550 ezer hektár mezőgazdasági területtel és 141 ezer gazdasággal rendelkezik.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés