Hírek

Nincs karácsony hal nélkül

Nincs karácsony hal nélkül? A hal mindig prémiumterméknek számít.

Kíváncsiak voltunk, mennyire szeretik a magyarok a halat, így arra kértük Stündl Lászlót, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánját, ossza meg velünk: mennyi halat eszünk, és melyik halfaj a kedvencünk? – Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás körülbelül 6 kilogramm, ami lényegesen alacsonyabb az Európai Unió többi tagországának halfogyasztásához mérve, ami majdnem 24 kiló – fogalmazott. Hozzátette: a számokból is látható, hogy nagyon nem állunk jól ezen a téren, Európában az utolsó előtti helyet foglaljuk el. Mint elmondta, a halfogyasztásnak a változása követi a gazdasági helyzet változását, illetve az emberek életszínvonalát. A hal mindig prémiumterméknek számít. Mégpedig azért, mert a hazai haltermelés versenyképességét a nemzetközi szinten, azaz az importtal kell összemérni. – írja a haon.hu.

Forrás: nosalty

Milyen hal kerül az asztalra?

Stündl László rámutatott, ha a magyarok halfogyasztása növekedne, akkor sem az édesvízi halakat helyeznénk előtérbe, hanem a tengeri, import halfajokat. Elmondta, nem azért állunk rosszul, mert nincs tengerünk és nem szoktunk hozzá a halfogyasztáshoz, hanem azért, mert egyszerűen tradicionálisan úgy alakult ki, hogy karácsonykor, illetve egyszer még nyáron eszünk átlagosan halat.

Tulajdonképpen két halétel per fő egy évben a fogyasztás. Meg kell jegyezni, ami árnyalja ezt a képet, hogy Európában édesvízi halat nagyon keveset fogyasztanak, mi abból 1 kilót eszünk, ebben legalább az első helyen állunk. Tehát itthon többnyire hekket, tengeri halfajokat, konzerveket fogyasztunk  – mondta. Hozzátette, Japánban, Izlandon és Portugáliában jellemzően sok halat esznek.

Mint megosztotta, külföldön nincs akkora halfogyasztási mánia december végén, mint nálunk, a határon túl inkább a szárnyasokból esznek többet, illetve a sertésből és a marhából, angolszász területeken pedig a pulyka a tradicionális karácsonyi étel.

A halfogyasztás terén abból a szempontból már nemzetközivé váltunk, hogy nemcsak ponty és harcsa kerül az asztalra – ezek többnyire inkább ünnepekkor, de év közben előtérbe kerülnek más fajok, jellemzően a tengeri halak, a lazacfélék és a pisztráng, valamint a hazai előállítású afrikai harcsa fogy

– tájékoztatott a dékán. Érdeklődésünkre rámutatott, azért is jó a hal, mert rendkívül sokféleképpen lehet elkészíteni. Sokan magyarosabban szeretik, úgy is fűszerezik, mint egy pörköltet, mások megpárolják, minimális fűszerrel ízesítik, friss salátával tálalják, ami egy igazán könnyed ebéd vagy vacsora lehet. – A bulgur és a rizs nagyon jól illik hozzá, az éttermekben is az említetteket kínálják köretként, és persze elmaradhatatlan a citromkarika, ami kicsit megbolondítja az ízeket – tette hozzá.

Így válasszuk ki a karácsonyra szánt halat!

Stündl László kifejtette, van különbség egy nagyobb és egy kisebb hal íze között. Mégpedig azért, mert az ízanyagok, akár a jók, vagy a rosszak, a zsírszövetekben tudnak raktározódni, egy fiatal hal kevésbé zsíros, ezért nincs annyira jó, vagy rossz íze.

– Egy nagyobb halnál nyilván több idő van az ízanyagnak beépülnie, és főként az ízrontó anyagoknak. Ha valaki már érzett iszapízt a halban, az a hal bőrében élő kék algák anyagcsere termékei miatt volt. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy annak idején, amikor élve vásároltuk a halat, és nem tudtuk, honnan származik, a fürdőkádban tartottuk karácsony előtt 2-3 napig. Rájöttek a háziasszonyok, ha tiszta vízbe helyezik, ennyi idő alatt el fog belőle tűnni a kellemetlen íz – magyarázta.

Stündl László arra is kitért, ha már unjuk a pontyból, vagy harcsából a halászlevet, akkor azokat lehet rántani, esetleg fűszeres halcsipszet készíteni belőlük. Illetve le is darálhatjuk a halhúst, amiből ínycsiklandozó halpogácsa is készülhet.

agrotrend.hu / haon.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés