Hírek
Év végi sütemények csokimikulásból
Az élelmiszerpazarlás jellemző az év végi ünnepekre. A megmaradt csokimikulást megmenthetjük, karácsonyi sütemények alapanyagaként felhasználva.
Karácsonykor a megmaradt csokimikulás jól jöhet a sütéshez. Az ünnepi időszakban nem csak csokoládéból van azonban maradék – ilyenkor jellemző, hogy a szükségesnél több étel készül, majd utána napokig a maradékot eszi a család. Rosszabb esetben pedig a kukában köt ki az étel.
Ehelyett megoldás, ha a vendégeinknek csomagolunk a menüből – ha előre megkérjük, hogy hozzanak tárolódobozt magukkal, sokat segíthet. Az is jó megoldás lehet, hogy ha kevesebb, de különleges fogásokkal készülünk, és érdemes olyan ételeket is főzni, sütni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók. Ezen kívül kis kreativitással új fogásokat is készíthetünk a maradékokból.
A Nemzeti-élelmiszerláncbiztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerpazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat pedig felhasználhatjuk az ünnepi menühöz – például a fagyasztott húst a töltött káposztához.

Forrás: metropol
A karácsonyi sütemények alapanyaga lehet a csokimikulás
A karácsonyi süteményekhez pedig felhasználhatjuk a megmaradt mikuláscsokoládékat is – felolvasztva, egy kis vajjal és porcukorral krémes állagúvá keverhetjük, amit akár mártogatósnak is használhatunk gyümölcsökhöz. Ajándékot is készíthetünk karácsonyra ezekből a megmaradt csokikból: összeolvasztva és formákba öntve tölthetjük dióval, mogyoróval, mazsolával. A csokoládét felolvasztva meleg tejbe is belekeverhetjük, finom csokis tejet készítve. De a mikuláscsokit felolvasztva felhasználhatjuk piskóták, tekercsek ízesítésére, vagy sütemények díszítéséhez mázként. Ezen kívül brownie alapanyagaként is használható, vagy apóra vágva belekeverhetjük a csokis kekszek tésztájába.
agrotrend.hu / bama.hu
Fókuszban


Ezeket a fákat hiba tavasszal metszeni
A tavaszi metszések a rügypattanásig még elvégezhetők, de vannak növényfajok, melyeket jobb tavasszal békén hagyni. Egyes fajok esetén a tavaszi...


Attend SA – Game Repellent PRO vadriasztó
A Game Repellent PRO egy új Magyar fejlesztésű és gyártású vadriasztó készítmény nyúl, őz, gímszarvas, dámvad rágás károkozása ellen nyújt...


Vegyünk REVANS-ot a kalászoskárosítókon!
A változó környezeti viszonyok következtében a károsítók helyzete is átalakul, új kihívásokkal és megnövekedett károsítónyomással szembesítve a termelőket. Ennek következményeként...
Az Év Agrárembere támogatók

Fülep Zsolt lett az Év Agrárembere 2024-ben

Vancsura József, a Nemzet Gazdásza

Bata Erzsébet, a Nemzet Gazdásza

Interjú Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével

Mocz András, a Nemzet Gazdásza

Tudnivalók a lemosó permetezésről

Heti időjárás előrejelzés 2025.02.24 – 2025.03.01.

Fagyriadó: tippek a rügyező növények hatékony védelmére

Hatékony trükkök a dióburok-fúrólégy ellen

Így csordogál a víz az aszály sújtotta Dunában

Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe

Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
