Hírek

Napraforgó állományszárítás ROUNDUP® MEGA felhasználásával

A napraforgó vegyszeres állományszárítása már évtizedek óta a termesztéstechnológia szerves része.

Minden évben, az időjárás függvényében, legalább a vetésterület felén alkalmazott eljárás. A mesterséges állományszárításnak számos előnye van:

  • Az eltérő érési fázisban lévő növényekből homogén állomány alakul ki a betakarításra, ezáltal gyorsabban, kisebb veszteséggel történhet az aratás. Állományszárítás nélkül a nedvesebb táblafoltokban eltömődhetnek a rosták, míg szárazabb táblarászekben változatlan levegő mennyiségnél a ventillátorok kifújhatják a könnyebb kaszatokat a gépből.

  • Gyomos állományokban megfelelő ütemű aratást tesz lehetővé. A gyomok száraz állapotban kerülnek a kombájnba így kevésbé zavarják a cséplőszerkezet és a rosták működését, Zölden eltömődést okozhatnak és emiatt növelik a szemveszteséget.

  • Jelentős szárítási költségmegtakarítást érhető el alkalmazásával.

  • A korábbi betakarítás miatt csökken a madár és a tányérbetegségek okozta termésveszteség

  • Időben elkészíthető a talaj a napraforgó után leginkább következő gabonafélék számára.

  • Fontos szempont lehet az is, hogy korábbi betakarítással talajnedvességet lehet megőrizni, hiszen annyival rövidebb ideig fogja a napraforgó mélyre hatoló gyökérzete szárítani a talajt.

 

A napraforgó állományszárítására ideális készítmény a ROUNDUP MEGA, a következő okok miatt:

  • A ROUNDUP MEGA hatónyaga szétterjed az egész növényben, így szárító hatása a tányértól a gyökércsúcsig terjed, szemben a kontakt hatású készítményekkel, amelyek lokálisan a permetcsepp körül fejtik ki hatásukat.

  • Különleges összetételének köszönhetően változékony körülmények között is jól hat.

  • Kíméletesebben szárít, mint a kontakt készítmények és emiatt aratáskor nem keveredik a terménybe apró, száraz növényi törmelék, amely biztonságtechnikai kockázatot jelenthet a szárítóban.

  • Évelő gyomokkal fertőzött területen tarlókezelés szintű hatást nyújt.

  • Jól irtja a rizómás, szulfonil-karbamid rezisztens fenyércirkot is, megkönnyítve a gyomirtást amennyiben kukorica a következő növény a vetésforgóban.

  • Az eső utáni kaszat-visszanedvesedés minimális.

 

Széles körű tapasztalatok a ROUNDUP MEGA alkalmazásával

A ROUNDUP MEGA 2003-ban történt engedélyezése óta számos minősített vizsgálat került beállításra a készítménnyel napraforgó állományszárítás céljából, illetve folyamatosan nyomon követjük a gyakorlati felhasználást.

Legfontosabb megfigyelések

  • A gyors és hatékony felszívódásnak, transzlokálódásnak köszönhetően gyommentes vagy kevésbe gyomos állományban a legkisebb engedélyezett dózis is kielégítő hatást nyújt. (1. ábra, 1. táblázat)

1. ábra. ROUNDUP MEGA 1,6 l/ha hatása 2 héttel a kezelés után. Tata, 2013. szeptember 13. Nagyparcellás, minősített, független vizsgálat.
 

  1. táblázat. ROUNDUP MEGA hatása minőségi és mennyiségi mutatókra. Tata, 2013, nagyparcellás, minősített, független vizsgálat.

Megjegyzés:kézi betakarítás mintaterekből.

  • A teljes növény leszárításával magasabb lehet a betakarított termény mennyisége a kezeltben a kezeletlen kontrolhoz képest (2. ábra).

  • A ROUNDUP MEGA kezelés jelentősen csökkenti a kaszatnedvességet. Korábbi megfigyelés, hogy a kezeletlen vagy gyomos állományból származó termény felületi nedvességtartalmát megnövelik a kombájnba a betakarítás folyamán bekerülő növényi részek, és emiatt ilyen esetben a kombájnból kikerülő termény magasabb nedvességtartalmat mutat, mint a közvetlenül a tányérből vett minták (3. ábra).

  • A ROUNDUP MEGA a betakarítás idejére a napraforgót gyakran túlnövő, így a betakarítást zavaró egynyári és évelő gyomnövények széles skálája ellen nyújt megbízható hatást (4. ábra).

A 2016-os növényvédelmi tudományos napokon elhangzott előadások alapján Magyarországon nagy területen, bizonyítottan megjelent egy új, reziszens fenyércirok biotípus, amely ellenáll a kukoricában széleskörben alkalmazott szulfonil-karbamid típusú hatőanyagot tartalmazó gyomirtó szereknek.

Az érintett hatóanyag csoport a ROUNDUP MEGA-tól eltérő módon hat, ezért a ROUNDUP MEGA mind a szulfonil-karbamid érzékeny és ellenálló fenyércirkot egyaránt jól irtja.

A ROUNDUP MEGA a napraforgó állományszárítása mellett tartós hatást nyújt a rizómás fenyércirok ellen (5-7. ábra), így amennyiben kukorica követi a napraforgót a vetésforgóban, akkor csak a könnyebben irtható magrólkelő egyedek ellen szükséges védekezni.

Búza utóvetemény esetén is hasznos a kezelés, mivel megelőzhető vele a gyom aratás előtti tömeges megjelenése, amire idén is nagyon sok példa akadt az országban.

5.6. ábra. 2,4 l/ha ROUNDUP MEGA adagnak megfelelő Roundup Superb hatása fenyércirok ellen 16 nappal a kezelés után (bal oldali kép) és a kezeletlen (jobb oldali fotó). Békéssámson, 2014. szeptember 03.

7. ábra. 2,4 és 4,0 l/ha ROUNDUP MEGA dózisnak megfelelő Roundup Superb hosszútávú hatása rizómás fenyércirok ellen.

Javasolt alkalmazásmód

A ROUNDUP MEGA alkalmazása a szárazanyag beépülés végén ajánlott, amikor a tányérok citromsárga színűek és a tányéron a pikkelylevelek már száradásnak indultak. Ekkor a kaszatok jellemző nedvességtartalma 20 – 25 %, de hibrid típusától függően előfordulhat 20 % alatt érték is.

Amennyiben a betakarításra kész napraforgó megázna, akkor az aratással ajánlatos megvárni az ismételt leszáradást, ami néhány napot igénybe vehet az időjárási körülmények függvényében.

A kijuttatás történhet légi úton vagy széles szórókeretes önjáró hidas permetezővel. Mind a két esetben a nem célzott növényállományok védelme érdekében elsodródásgátló technológia alkalmazása szükséges.

Czepó Mihály

Monsanto Hungária Kft.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés