Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Műtrágya- és növényvédőszer-forgalom: ezt hozta a III. negyedév

A 2023. harmadik negyedévi műtrágya- és növényvédőszer-forgalom jelentős változásokat mutat a mezőgazdasági szektorban – jelzi az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) legfrissebb, novemberi összegzése. Az adatok szerint a műtrágyaforgalom 2023 VII–IX. hónapjaiban 66 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A növényvédőszerek esetében az idei harmadik negyedévben a mérések alapján mintegy két és félszer többet vásároltak a gazdák a megfigyelt termékekből az előző év azonos időszakához képest – írták a Növényvédőszer.hu -n.

Az elemzés szerint a műtrágyák esetében különös hangsúlyt fektettek a gazdálkodók a mészammon-salétromra, mert kereslete háromszorosra növekedett. Ugyanakkor a karbamid iránti igény a felére csökkent.

Az értékesítési átlagárak 2023 harmadik negyedévében tovább mérséklődtek a második negyedévhez hasonlóan. Ebben az összehasonlításban a kálium-klorid ára csökkent a legnagyobb mértékben. A tárgyidőszaki árak a két évvel korábbi ugyanazon időszak árainak szintjére kerültek, azonban a 2020-as III. negyedévi árakhoz képest a műtrágyákért még mindig kétszer többet kellett fizetni.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az előző tárgyidőszak áraihoz mérten pedig a mészammon-salétrom ára csökkent a legnagyobb mértékben a megfigyelt időszakban. A legtöbb termék esetében pedig átlagosan 50 százalék körül alakult az árak csökkenése. Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2022 harmadik negyedévében 1:14 volt, amely a tárgyidőszakban 1:3-ra módosult. A legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és az NPK 15-15-15 iránt volt a megfigyelt időszakban. Az idei év harmadik negyedéves értékesítésének 76 százalékát ez a két termék adta.

„A növényvédőszer-forgalom is jelentős változásokat mutatott a 2023. harmadik negyedévben. Az adatok szerint közel két és félszer többet vásároltak a gazdák a megfigyelt termékekből az előző év azonos időszakához képest, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 6 százalékkal nőtt 2022 harmadik negyedévéhez mérten a csapadékosabb tavaszi-nyári időjárásnak köszönhetően. Ezzel szemben a rovarölők forgalma 56 százalékkal lett kevesebb, míg a gyomirtóké 3 és félszer lett több”.

A gombaölők közül Kumulus S-ből adták el a legtöbbet, a rovarölőknél Force 1,5 G-ből, míg a gyomirtóknál Fozát 480-ból. Az előbb említett peszticidek végeztek 2022 harmadik negyedévében is az első három helyen az értékesített volumen alapján. Ez a három termék tette ki az összes értékesítés 70 százalékát a tárgyidőszakban.

A vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével nőtt (+3–68 százalékkal) a tárgy-időszakban az előző év harmadik negyedévéhez képest. A Fozát 480 ára 53 százalékkal, míg a Roundup Megaé 44 százalékkal esett vissza. A legnagyobb mértékben az Agrokén ára, míg a legkisebb mértékben a Tebusha 25 EW-é emelkedett.

Ezen információk alapján megállapítható, hogy a gazdák preferenciái és a termelési igények jelentősen változtak a harmadik negyedévben, és a termékek árai is dinamikusan alakultak a mezőgazdasági piacokon.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324