Hírek

Előkészületek a várakozásra – Az adventi koszorú

Az advent a keresztény világ egyik legfontosabb időszaka és a karácsonyi ünnepkör kezdete. Idén december 3-ára esik advent első vasárnapja, melynek egyik legismertebb jelképe az adventi koszorú. Az ünnep apropóján felidézték a Greendex.hu-n az adventi koszorú eredetét, szimbolikáját, és a fenntarthatóság jegyében egyszerű és költséghatékony otthoni készítésére is adtak ötleteket.

 

Wichern lelkész fakereke

A gyertyákkal díszített legelső koszorú Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész nevéhez fűződik, aki 1839-ben az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban a gyertyákat egy két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fakerékre helyezte, ezzel megalkotva a mai adventi koszorú elődjét. A hétköznapokat húsz piros gyertya jelképezte, az advent vasárnapjait pedig négy fehér. Az adventi koszorút közel egy évszázadon keresztül csak evangélikus, főleg ifjúsági körökben ismerték és használták. Időközben a kialakítása is egyszerűsödött, és csak a vasárnapokat jelölték gyertyák, így a koszorú az otthonok részévé válhatott. Az adventi koszorú széles körű elterjedése az 1930-as évekre tehető.

Az evangélikus őshagyományt még ma is őrzik a lutheránus egyházközösségekben.

Az adventi koszorú jelentése

A keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi. Az örökzöld fenyőágak a reményt és az életet, míg a gyertyák a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét jelzik. A koszorút almák és vörös szalagok is díszíthetik. Előbbiek a bűnbeesést és a megváltás ígéretét, utóbbiak a keresztény imádatot jelentik.

A gyertyák szimbóluma

A négy gyertya advent négy hetét jelképezi, valamint négy fogalmat. Az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, a negyedik a szeretet. A római katolikus hagyományban a gyertyák egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak. A három lila gyertya az első emberpár, Ádám és Éva (hit), a zsidó nép (remény) és Keresztelő Szent János (szeretet), míg a rózsaszín gyertya Szűz Mária (öröm) szimbóluma.

A római katolikus tradíció három lila és egy rózsaszín gyertyát jelenít meg az adventi koszorún.

A gyertyák színei

A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín. A rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján gyújtják meg. A lila a bűnbánat és a megtérés színe, míg a rózsaszín a közelgő ünnepet jelképezi. Elfogadott a négy lila vagy fehér gyertyából álló koszorú is. A protestánsok általában piros gyertyákat használnak a lutheránus hagyományra emlékezve. Egyes koszorúkon megjelenik egy ötödik, fehér gyertya is, a Krisztus-gyertya, melyet karácsony előestéjén gyújtanak meg. A 20. században a görögkatolikus és az ortodox családok is bevezették a szokást. A keleti egyházban a karácsonyt negyven napos böjti időszak előzi meg, ezért az adventi koszorúra hat gyertyát helyeznek, az időszak hat hetét jelképezve.

A protestánsok általában piros gyertyákat használnak.

Gyertyagyújtás

Az első gyertyát advent első vasárnapján gyújtják meg, az első héten csak egy gyertya ég, majd minden vasárnap eggyel több. Az azonos színű gyertyák közül a heteket bármelyik jelképezheti. Egyedül a rózsaszín gyertya meggyújtása kötött, ez a harmadik vasárnapra esik. A gyertyák elhelyezését illetően nincs szabály, egymás mellé vagy párba is lehet őket állítani. A gyertyákat általában vasárnap gyújtják meg, de ezt sokan már szombaton este megteszik. Karácsonyig a gyertya gyarapodó fénye az ünnepi várakozás, a negyedik vasárnapon pedig a karácsony elérkezésének a szimbóluma.

Adventi koszorúk készítése költséghatékonyan

Az advent a várakozás és a készülődés időszaka.

A klasszikus adventi koszorút örökzöld ágakból fonják, általában négy gyertyával díszítik. Otthoni elkészítése – amellett, hogy pénztárcakímélő – kreatív családi program is lehet, amibe a gyermekek is bevonhatók. Összegyűjtöttünk egy adag inspiráló és újszerű ötletet, melyek segítségével, kevés alapanyag felhasználásával egyszerű, mégis dekoratív adventi asztaldísz készíthető.

A modern koriaknak

Poharak, üvegek minden háztartásban megtalálhatóak. Üres boros- vagy pezsgősüvegek tetejére négy gyertya elhelyezve, kis fenyőágakkal vagy gömbökkel kiegészítve igazán fiatalos és újszerű adventi asztaldísz lehet.

A konyhában sürgő-forgóknak

A süteményes formákat, konyhai eszközöket ötletesen használva, kevés kiegészítővel szép dekorációt kreálhatunk. A mézeskalács asztaldíszek készítéséből és dekorálásából a gyermekek is kivehetik a részüket.

A gyűjtögetőknek

A tengerparti nyaralások vagy a tóparti séták során összegyűjtött kavicsok egy tálcán, négy mézgyertyával igazán mutatós dekorációt alkothatnak.

Az egyszerűséget kedvelőknek

Négy otthon rendelkezésre álló gyertya tartója hozzájuk illő tál, kosár vagy befőttesüveg is lehet. Pár szem dió vagy mogyoró a megszámozott üvegekbe helyezve, egy szalaggal átkötve szép összhangot eredményezhet.

A természetközelieknek

A legtermészetesebb adventi koszorút minden bizonnyal az erdei kirándulások során összegyűjtött alapanyagokból lehet elkészíteni. Erre alkalmasak lehetnek a bogyós gyümölcsök, továbbá az alma, a dió és a mogyoró is. A fenyő- és tujaágak, valamint a moha mellett farönk is szolgálhat a koszorú alapjául. Néhány tobozt és négy gyertyát elhelyezve rajta, valóban megadhatja az adventi várakozás ünnepi hangulatát.

agrotrend.hu / Greendex, Lonkay Márta

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés