Hírek

December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egy hónapos mustra célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.

Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét.

Forrás: pxhere.com

Hús-és húskészítmény előállítás tekintetében – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált létesítmények tevékenysége és az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél – a nyomon követés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot – fejtette ki dr. Nobilis Márton.

Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomon követés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál– többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének – tette hozzá az államtitkár.

A téli szezonális mustrát a Nébih koordinálja, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei is részt vesznek. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés