Hírek

Lassuló pályán a magyar gazdaság?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint lassuló pályára került a magyar gazdaság és erősödnek a kockázatok: a tavalyi 3,6 százalék után idén 2,7, jövőre 2 százalékkal bővül a GDP. A lassulás oka az elemzés szerint az EU-források átmeneti visszaesése, a belföldi felhasználás visszafogottabbá válása és a kiviteli lehetőségek romlása.

Vértes András, a GKI elnöke a prognózist ismertető hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a 2014. évi gyors növekedés, amely még az első negyedévben is tartott, alapvetően átmeneti tényezőknek volt köszönhető, mint például a tetőző EU-támogatások, a választási évvel összefüggő fogyasztás-élénkítés, a kiváló termés és a korábbi autóipari beruházások. Az egyedi hatások többsége azonban 2015-2016-ra megszűnik, az uniós források visszaesnek – így a beruházások is, az export és a fogyasztás is lassulni fog – mondta.

A GKI elnöke a globális kockázatok közül kiemelte a kínai gazdaság lassulását és a Fed következő fél évben bekövetkező kamatemelését, amelyek szerintük komoly nehézségeket okozhatnak Magyarországnak, ahogy a migránsválság és a Volkswagen-botrány is. A migránsválság a következő hónapokban lényegesen befolyásolni fogja az üzleti várakozásokat, emellett egyre inkább jelentkeznek az elmúlt másfél évtized hibás gazdaságpolitikájának következményei is – tette hozzá.

mti
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés