Hírek

Köszönettel tartozunk a termelők helytállásáért

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása – mondta el az agrárminiszter csütörtökön.

Mi az a talajvédelmi terv? – Pályázatokhoz, egyéb beruházásokhoz, valamint a termőföldön hasznosítani kívánt egyes anyagok talajba juttatása esetén találkozhatunk olyan kitétellel, mely szerint a cselekményhez, az engedélyhez talajvédelmi tervet kell készíttetni. Mikor is kerülhet erre sor?

Megkezdte a Nébih az adategyeztetési javaslatok kiküldését – 2020. július 15-ig volt lehetőségük az állattartóknak az adategyeztetési kötelezettségük teljesítésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartása alapján az érintettek egy része elmulasztotta az adatszolgáltatást, amelynek pótlásához a hivatal adategyeztetési javaslatok útján kíván segítséget nyújtani. A javaslatok kézbesítése ezekben a napokban vette kezdetét.

Felszálló ágban a lengyel mezőgépgyártás – A volt keleti blokk közép európai országai között a legnagyobb termelési volumennel, a lengyelországi mezőgépgyártás rendelkezik. 2018-ban 1.451 millió euró termelési értéket állított elő az iparág. A növekedéshez a legnagyobb lökést 2012-ben a hazai mezőgazdaság által indukált rekord gépbeszerzések adták, amikor a lengyel gazdák jelentős uniós támogatásokkal vásárolhattak mezőgazdasági gépeket.

Az idén is sok kárt előzött meg a jégkármérséklő rendszer – Az idén is sok kárt előzött meg az országos jégkármérséklő rendszer: a szeptember végén zárult idei védekezési időszak 169 napja alatt összesen 94 napon – azaz átlagosan heti négy napon – kellett bekapcsolni a generátorokat – közölte a rendszert üzemeltető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Állatorvosi készítményt csak legális forrásból szabad beszerezni! – Az utóbbi időszakban a közösségi felületeken terjedő privát ajánlatok miatt felhívjuk a hobbi- és haszonállattartók figyelmét, hogy állatgyógyászati készítményt kizárólag legális forrásból szabad beszerezniük, a vényköteles szerek felírására pedig csak az állatorvos jogosult! A nem legális forrásból származó, valamint a rosszul megválasztott és helytelenül adagolt készítmények rendkívül kockázatosak lehetnek az állatok egészségére, ezért az alkalmazásuk semmiképpen sem javasolt, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik.

Továbbra is terjed a sertéspestis Európában – Visszafordíthatatlan károkat okozhat az afrikai sertéspestis terjedése Európában. A német export háromnegyede az importtilalmak miatt beragadhat az európai ­piacokon, miközben a most vágás­éretté váló állomány mérete még a koronavírus-járvány előtti kereslethez igazodik. Eközben a jelentős spanyolországi kapacitásnövelés és az egyre szűkülő kínai piac hatásával is számolnia kell az uniónak.

A mezőgazdasági kisüzemek támogatása – Támogatási összeg: 15.000 €, Kötelezettségvállalási időszak: 5 év

Így számolják az új területalapú támogatást! – A 364 Ft-os euróárfolyam és a többi részlet

Nyugodt és stabil a magyar sertéspiac – egyelőre – A német szövetségi agrárminiszter szeptember 10-én jelentette be, hogy a lengyel határtól nem messze ASP fertőzésben elhullott vaddisznó tetemeket találtak. A hírre nemcsak a német, de sok európai és persze ezen belül magyar sertéstartók és feldolgozók gyomra is összeugrott.

Önköltségi szint alatt az új káposzta ára – Tavaly rossz évet zártak a káposztatermelők, a termék ára is magas lett. Június végéig, a szabadföldi káposzta megjelenéséig 240-250 forintos kilónkénti árakat láthattunk a piacon. Az új termés azonban nagy árzuhanást élt meg. Hullámvasúton az ágazat.

Köszönettel tartozunk a termelők helytállásáért – A magyar emberek friss, egészséges és nyomon követhető élelmiszerekkel történő ellátása hatalmas érték – jelentette ki dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Mezőzombori Termelői Piac átadóján, csütörtökön.

Csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok adminisztrációs terhei – Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása – mondta el az agrárminiszter csütörtökön.

AGRO7 – A hét legfontosabb agrárhírei – Felelevenítettük a negyedik alkalommal megrendezett Magyarország Legszebb Birtoka-díj kategóriagyőzteseinek gondolatait. Az erdőgazdálkodás problémáit is górcső alá vettük, amely a koronavírus mellett óriási gondokat okoz és természetesen a hét agrárhírei a jövő évi bortörvény meglétéről is szól, amelynek célja az adminisztrációs terhek csökkentése.

Folyamatos a vírushelyzethez kapcsolódó átmeneti támogatások kifizetése – A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére 13 jogcímen átmeneti támogatás igénybevételét tette lehetővé.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés