Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Kerek évfordulóhoz érkezett Az Év Agrárembere kitüntető díj – heti hírösszefoglaló

Az elmúlt hét Nyugat-Európában a gazdatüntetésekről, Brüsszel hibás intézkedéseiről szólt, mely eseményekre Nagy István agrárminiszter is reagált. Az Agrotrend Csoport a múlt héten megrendezett III. Magyar Gazdák báljáról tudósított, illetve készült a jövő hét végén megvalósuló 10. Az Év Agrárembere kitüntető díj gálaestre.

Egyre elkeseredettek a német gazdák

Ahogy Európa több országában, úgy Németországban is folytatódnak a gazdatüntetések. A leállások több ezer embert érintenek, a szakértők pedig úgy számolnak, hogy a tiltakozások akár egymilliárd eurós kiesést is okozhatnak a német gazdaságnak. Jó hír viszont az utasoknak, hogy a vasutassztrájk a tervek szerint hamarabb véget érhet.


Belgiumban gazdák megmozdulása okoz közlekedési fennakadásokat az ország több pontján

Gazdák vonultak utcára Belgiumban tisztességes jövedelmet követelve és bírálva a közös európai uniós agrárpolitikát, a megmozdulás résztvevői traktorjaikkal Brüsszelben és az ország több fontos csomópontján okoznak közlekedési fennakadásokat – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán hétfőn több helyszínről tudósítva.


Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet!

Az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) korlátok nélküli kereskedelmet biztosít Ukrajna számára, jelentős hatást gyakorolva az EU mezőgazdasági szektoraira.

 


Kerek évfordulóhoz érkezett Az Év Agrárembere kitüntető díj

Tíz éve adták át először az Év Agrárembere díjakat, azóta ismerik el minden évben a gazdatársadalom kiválóságait több kategóriában is. A magánkezdeményezés ötletgazdája és életre hívója Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport vezetője. A 2023-es kategória győztesek neve már ismert, február elsejéig a közönség is szavazhat rájuk. A közönségdíj győztese az a személy lesz, akire a legtöbben szavaztak.


Sikerrel zárult a III. Magyar Gazdák Bálja is Debrecenben

2020- ban a Vigadóban rendeztük az I. Magyar Gazdák Bálja eseményt, aminek 2 apropója is volt. Az egyik, hogy legyen egy országos gazdabál hazánkban, ami nem egy helyi rendezvény, nem egy szűkebb baráti esemény, hanem egy méltó helyen megrendezett nagyszabású, elegáns bál, ahová a gazdatársadalom tagjait várjuk elsősorban.


Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni

Több mint ezer olasz mezőgazdasági termelő és állattenyésztő indult el Brüsszelbe az európai unió agrárpolitikája elleni tüntetésre, és traktoraikkal készek bevonulni Róma városába is – jelentették be szerdán a szervezők.


Brüsszel ismét magára hagyta a kelet-európai gazdákat

Brüsszel ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat, hiszen az Ukrajna számára biztosított autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedést úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére – közölte Nagy István agrárminiszter.


Könnyítések a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában

A már 2024. január 12-én megjelent közleményben jelzett módon – tekintettel a felmerült informatikai nehézségekre – az Agrárminisztérium két héttel, február 15-ig meghosszabbította a gazdálkodási napló elektronikus (eGN) benyújtására nyitva álló időszakot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál kialakított új eljárás segítséget jelent a gazdálkodóknak.


Magyar kezdeményezésre változik a mézjelölés az Európa Unióban

Magyar kezdeményezésre és a méztermelők érdekeinek megfelelően a jövőben a mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát az unióban – közölte Nagy István agrárminiszter.


Minden eszközzel fellépünk Brüsszel új romboló intézkedésével szemben

A MAGOSZ és a NAK határozottan elutasítja az Európai Bizottság minap előterjesztett intézkedését, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli teljesen szabad behozatalát. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fel fognak lépni a magyar gazdák!


Uniós mezőgazdasági termelők terheit felemelő bizottsági javaslatok

Aránytalan terhet ró a mezőgazdasági termelőkre a Bizottság javaslata. 2024. január 1-én a Bizottság arra tett javaslatot, hogy további egy évre újítsák meg az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok és kontingensek felfüggesztését, melyet már 2022. júniusa óta alkalmaznak.


Negyven tonna GMO-val szennyezett ukrán vetőmagot foglalt le a Nébih

A folyamatos ellenőrzéseknek és a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak köszönhetően Ukrajnából származó, GMO-val szennyezett, 40 tonna kukorica vetőmagot foglaltak le a Nébih szakemberei. A magyar élelmiszer-biztonságot és a magyar gazdák érdekeit továbbra is meg fogjuk védeni – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.


Nagy István: ami most Nyugat-Európában történik, az Európa kijózanodása, a visszatérés a normalitáshoz

Ami most Nyugat-Európában történik, az „Európa kijózanodása, a visszatérés a normalitáshoz” – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában a gazdatüntetések kapcsán.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324