Hírek

Jégkármentesítő: volt munka bőven

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb tájékoztatása szerint augusztus 14. és 27. közötti időszak első felében szinte minden nap kisebb-nagyobb számban záporok, zivatarok alakultak ki hazánkban, ami érintette az országos jégkármentesítő rendszer működését is.

Az adott időszak második felében forró, száraz időben volt részünk, záporok, zivatarok csak a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki, de a hőséget továbbra sem mérsékelték – írta a NAK .

Az időszak időjárására jellemzően több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 6 napon kerültek bekapcsolásra.

Forrás: NAK, A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban augusztus 14. és 27. között

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok. Augusztus második felében néhány helyen jégveszélyes zivatarok is kialakultak az országban, melyeket néhol felhőszakadás, kisebb méretű jég kísért.

Forrás: NAK, Jégkár veszélyességi térkép augusztus 14. és 27. között

Augusztus 16-án és 18-án a Kárpát medence időjárását egy hidegcsepp (https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/) alakította, melynek hatására elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, egy-egy intenzív zivatart viharos széllökés és felhőszakadás is kísért.

Augusztus 16-án, szerdán felhőszakadással, viharos széllel kísért zivatarok alakultak ki szerda délután a középső tájakon is. A láncba rendeződő zivatarcellák peremfelhővel érték el Nagykőrös környékét

agrotrend.hu/NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés