Hírek

Itt a friss GDP-adat

A gazdaság teljesítménye a második negyedévben 2,4 százalékkal elmaradt a 2022. második negyedévitől, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 második negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján szerdán a KSH.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

A háború és szankciók károsan befolyásolták a magyar gazdaság teljesítményét, ugyanis a fogyasztás visszaesését és a beruházások lassulását okozták. De a negatív külső gazdasági környezet, többek között a német gazdaság stagnálása sem segített – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az adatok kapcsán.

Fotó: VG

A miniszter kiemelte, hogy „a 2023 második negyedévi GDP visszaesés a negatív gazdasági ciklus alja, hazánk gazdasága a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fog fordulni, a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható.”

A tárca közleménye részletezi: a gazdaság alapjai erősek, újabb és újabb, jelentős mértékű beruházások érkeznek hazánkba, egyre többen, már közel 4,8 millióan dolgoznak Magyarországon, miközben rekord alacsony szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma. A járműipar és az akkumulátorgyártás jól teljesít, az export pedig szárnyal.

A kormány célja, hogy 2023-ban az év egészét tekintve elkerülje a recessziót, 2024-ben pedig elérje a 4 százalékos gazdasági növekedést, miközben megvédi a nyugdíjasokat, a családokat és a munkahelyeket. 

A korábbi adatokból kiderül: az első negyedévben a bruttó hazai termék volumene a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazítva 1,1 százalékkal csökkent a tavaly első negyedévhez képest. Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés