Hírek

Interaktív növényvédelmi tanácsadás a gazdáknak

Mobiltelefonon is elérhető növényvédelmi előrejelzési rendszert hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely térítésmentes segítséget nyújt a gazdálkodóknak, hogy saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek.

Az agrárkamara tájékoztatása szerint az alkalmazás célja, hogy a termelők a szükséges kezeléseket időben és indokoltan végezzék el, ezzel nemcsak a gazdálkodás válik pénzügyileg hatékonyabbá, hanem környezetünk terhelése is csökkenthető, mindamellett, hogy így megbízható élelmiszert állítanak így elő a gazdálkodók.

A rendszert a NAK a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve üzemelteti. A portál felkeresésekor az érdeklődő kiválaszthatja a megyét, illetve a növénykultúrát. A rendszerben közreműködő kollégák legalább hetente egy jelentést tesznek az adott növényfaj esetében. Amennyiben több károsító is veszéllyel fenyeget a térségben, azt a növényorvosok több bejegyzéssel is jelzik. A szakmai bejegyzéseken túl meteorológiai készülékeket is bevontak országszerte több területen.

Ezekkel az eszközökkel lehetőség nyílik arra, hogy meghatározott növényfajok esetében a mért adatokra alapozott, szoftveres növényvédelmi eredményeket és előrejelzéseket tegyünk közzé a szakmai portálon – jelezte a NAK.

Az oldalon az érdeklődők nemcsak növényvédelmi előrejelzésekről tájékozódhatnak, hanem időjárás-előrejelzést is olvashatnak, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosít számunkra.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés