Hírek

Indul a rohammunka, ha az EU jóváhagyja az 1250 milliárd forintos Vidékfejlesztési programot

Indul a rohammunka, ha az EU jóváhagyja az 1250 milliárd forintos Vidékfejlesztési programot – nyilatkozta Figyelőnek Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) új elnöke.

Jókor érkezett! A mostani uniós ciklusban a földalapúval együtt több mint 30 támogatási jogcím közös igénylésére szolgáló, egységes kérelem bevezetésével új időszámítás kezdődik a hivatalnál. Nem túlzás ez?

– Április 1-jétől valóban indul az egységes kérelembeadás. Több szempontból új, az eddiginél sokkal összetettebb támogatási rendszer lép életbe. Sok mindennek meg kell felelni egyszerre. Az informatikában például új programokat kellett írni, s a meglévő szoftvereken is változtatni kellett.

– Miben különbözik az egységes rendszer az előzőtől?

– Itt van például a „zöldítés”, azaz az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás bevezetése, amivel összetettebb lett a rendszer. Ezért, hogy zökkenőmentes legyen a gazdák számára a kérelmek kitöltése, az agrárgazdasági kamarával együttműködve felkészítettük a falugazdászokat. Ezzel egy időben az ügyfélszolgálati kollégákat s minden megyéből 3-3 főt is felkészítettünk az egységes pályázatok kitöltésére, hogy helyben a gazdák segítségére legyenek.

– Mert a földalapú támogatás 30 százalékát kitevő zöldítési pénz már nem automatikus, külön kell rá pályázni. De hány gazdának?

– A tavalyi számok alapján több mint 170 ezer egységes területalapú kérelem beadása várható.

– Mennyi pénzt fizet ki a hivatal évente?
– Az előző évek alapján úgy 500-600 milliárd forintot 150-160 jogcímre s több százezer pályázatra.

– Mikor bólint rá az EU az 1250 milliárd forintos Vidékfejlesztési programra? Mikor lesznek ebből pályázatok?
– Ha májusban jóváhagyják, kezdődik a rohammunka, az egyeztetés a tárcákkal, a jogcímek kiírása, utána jövünk mi a végrehajtással. A kiemelt területek az állattenyésztés, a kertészet és a munkaintenzív ágazatok.

Forrás: figyelo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés