Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Így lehet védekezni molytetű támadás ellen

Magyarországon nagy gondot okoz a zöldségféléken és a dísznövényeken az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) és a dohány molytetű (Bemisia tabaci). Több kertbarát észlelte, hogy ellepték a kiskerteket a károsítók és nehéz az ellenük való védekezés – írja Ujvári Péter a Kerti Hírmondóban.

Hogyan ismerhetjük fel őket?

Üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum)
Kicsi, 1-2 mm hosszú, fehér színű rovar, szárnyait fehér viaszréteg borítja. Az üvegházi molytetű trópusi eredetű faj, de ma már minden földrészen elterjedt. Hazánkban a növényházakban egész évben károsít, nyáron a szabadban is megtelepszik.

Dohány molytetű (Bemisia tabaci)
Hasonló az üvegházi molytetűhöz, de kisebb és sárgásabb színű.

A két fajt szabad szemmel nehéz megkülönböztetni egymástól. A B. tabaci imágójának szárnya nyugalmi állapotban sátorszerűen és kissé szétnyílva helyezkedik el, láthatóvá téve az egyed sárga torát és potrohát. A T. vaporariorum esetében a szárnyak nyugalmi állapotban elfedik az állat testét.

Bal kép: dohány molytetű, jobb kép: üvegházi molytetű
Kép: portal.nebih.gov.hu

Életciklusuk

Tojás: a nőstények a levelek alsó felére rakják a tojásaikat. Az üvegházi molytetű nőstényei kb. 100-200 petét raknak.
Lárvák: a kikelő lárvák a növények leveleit szívogatják. A lárvák viaszburok védelmében táplálkoznak és szívogatásuk hatására a levelek elhalnak, lehullanak, majd az egész növény elpusztulhat.
Báb: a lárvák bebábozódnak, ebben a fázisban nem táplálkoznak.
Kifejlett rovar: a bábokból kikelő kifejlett molytetvek ismét tojásokat raknak, és ők is károsítják a növényeket és az életciklus kezdődik elölről.

Korábban már Zsigó György növényorvos is adott tanácsokat honlapunkon a témával kapcsolatban:
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/nehez-megszabadulni-ettol-a-molytetutol-

Milyen növényeket kedvelnek?
Üvegházi molytetű: paradicsom, uborka, paprika, bab, zsálya, muskátli, fukszia és más dísznövények.
Dohány molytetű: dohány, paradicsom, paprika, uborka, dísznövények.

Molytetű károsítása paradicsomon

Védekezési módszerek:

Agrotechnikai: Ültessük a növényeket megfelelő távolságra a jó szellőzés érdekében. Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött növényi részeket.
Biológiai: Használjunk természetes ellenségeket, mint például ragadozó poloskák vagy parazita darazsak (ez az eljárás jól működik üvegházakban).
Kémiai: Alkalmazzunk rovarölő szereket, váltogatva a készítményeket a rezisztencia elkerülése érdekében. A rovarölő szereknél kontakt és felszívódó szerek kombinációját javasoljuk. A kezeléseket szükséges ismételni.

Megelőzés

Vizsgáljuk rendszeresen növényeinket, és ismerjük fel korán a fertőzést. Használjunk növényvédelmi hálókat az üvegházakban.
Tartsuk tisztán és rendezett állapotban a kertet, hogy megelőzzük a kártevők megtelepedését.

A molytetvek komoly károkat okozhatnak a kertben, de megfelelő felismeréssel és védekezéssel kordában tarthatók.Vigyázzunk növényeinkre és tegyünk meg mindent a kert egészségének megőrzéséért.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés