Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Hazai sikerek a Royal Windsor Horse Show-n

2024. május 14. és 18. között rendezték meg a Royal Windsor Horse Show-t, amely a világ egyik legrangosabb és legismertebb lovas eseménye. Díjugratásban, díjlovaglásban, távlovaglásban és fogathajtó versenyek keretein belül mérik itt össze tudásukat a versenyzők. Ez utóbbi szakágban Váczi István, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad versenyzője képviselte hazánkat, akivel a rendezvény kapcsán beszélgettünk.

A Royal Windsor Horse Show-t első alkalommal 1943-ban rendezték meg abból a célból, hogy a rendezvényen befolyt összegből a háborús törekvéseket támogassák. Az 1943-as eseményt ugyanis a „Wings for Victory”, azaz a „Szárnyak a győzelemért” ihlette, ami egy brit pénzgyűjtő kampány volt a második világháború idején, melynek célja az volt, hogy a Királyi Légierő (Royal Air Force) flottáját civil közösségek is támogassák. Ennek apropóján a verseny első évében összevont ló- és kutyakiállítást szerveztek, ami a Windsor Horse and Dog Show névre hallgatott. Az esemény igen nagy népszerűségnek örvendett, és sikeresen zárult, a befolyt összeg megközelítette a 400 ezer fontot, melyből 78 vadászrepülővel tudták kiegészíteni a hadsereg gépparkját.

A fennmaradt történetek alapján az egyik felvezetett vadászkutya azonban elrontotta ezt a szép napot azzal, hogy a személyesen megjelent VI. György király tányérjáról elcsent egy darab csirkét, amit a király akkora fokú megalázásnak talált, hogy többé nem engedtek kutyákat a versenyringbe. Ezután tehát a lovassportok kerültek a rendezvény középpontjába.

Edinburgh hercege a Nemzetközi Fogathajtó Grand Prix rendszeres indulója volt, így nem csoda, hogy feleségével a windsori kastélyban vendégül látták a fogathajtó versenyzőket. Ennek a kivételes meghívásnak eleget téve Váczi István válogatott négyesfogathajtó versenyző, és Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója éltek a lehetőséggel, és a verseny egyik estéjén ellátogattak a kastélyba. A fogadás és a Royal Windsor Horse Show kapcsán beszélgettünk Váczi Istvánnal.

Hogyan zajlik a versenyfelkészülés? Szükség van-e a külföldi versenyek előtt speciális edzésekre? Hogyan viselik a lovak a hosszú utazást?

A lovaim heti 6 napot dolgoznak, egy pihenőnapjuk van. A fogatban történő edzésük mellett nyereg alatt is folyik a képzésük. A versenyszezonban felépítik a díjhajtó négyszöget, illetve az akadályhajtáshoz a pályát, amelyeken versenyhelyzetnek, és megfelelő körülmények között lehet gyakorolni. Továbbá a Ménesgazdaság elhelyezkedésének köszönhetően a terepviszonyok kiválóan alkalmasak a lovak kondíciójának fejlesztéséhez. A heti edzéstervbe így bele tudom építeni a terepmunkát. A folyamatos munkát Cseri Dávid kontrollálja és videófelvételekkel dokumentálja, azokat közösen kielemezzük.

A hosszú utazások alatt mindig beiktatunk egy pihenőt, ahol a lovakat lerakjuk egy éjszakára úgynevezett pihentető istállóban, így nem viseli meg őket a hosszú út.

Nem mindennap találkozik az ember az angol királyi család tagjaival, de Önnek megadatott, hogy személyesen beszélhetett Eduard herceggel és Zsófia hercegnővel a windsori kastélyban. Milyen érzéseket keltett ez Önben? Izgult a találkozás előtt?

Nagy megtiszteltetés volt számomra, és nagy várakozással töltött el, hogy személyesen találkozhattam velük a palotában. Kedvesen fogadtak bennünket, nagyon érdeklődőek voltak a Ménesgazdaság négyesfogata iránt, és kedélyes beszélgetést lehetett folytatni velük.

A teljes interjút a Magyar Állattenyésztők Lapjának júniusi számában olvashatják

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés