Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Az Európai Bizottság magas szintű csoportot hoz létre az EU borágazatának támogatására

Az Európai Bizottság meghívta az uniós tagállamok képviselőit a Borpolitikai Magas Szintű Csoportba, hogy megvitassák az ágazat előtt álló kihívásokat és lehetőségeket. A csoport első ülésére 2024. szeptember 11-én kerül sor. Az első ülésre meghívást kapnak az érdekképviseleti szervezetek is, hogy bemutassák értékelésüket az EU borágazatának helyzetéről és kilátásairól.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa, a 2024. május 27-i Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén jelentette be a Magas Szintű Csoport létrehozását, válaszul az európai borágazat kérésére.

Forrás: pixabay.com

Az elmúlt két évtizedben az EU borágazata sikertörténetnek bizonyult. Az átfogó szabályozási rendszer keretében az EU a világ vezetője lett, az export értéke megháromszorozódott ebben az időszakban. A siker és az EU GDP-jéhez való jelentős hozzájárulás ellenére az ágazat jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe, mint például a belföldi fogyasztás hosszú távú csökkenése, a fogyasztói preferenciák változása, valamint a kulcsfontosságú exportpiacokat érintő instabil és kevésbé globalizált nemzetközi környezet. Emellett az ágazatnak egyre kiszámíthatatlanabb termelési feltételekkel és betakarításokkal kell szembenéznie a klímaváltozás miatt.

Az EU borágazatának alkalmazkodnia kell ezekhez az új realitásokhoz, és a szakpolitikai keretrendszernek alkalmasnak kell lennie a szükséges átmenet kísérésére.

A Borpolitikai Magas Szintű Csoport fórumként fog szolgálni e kihívások kezelésére és lehetséges megoldások feltárására. A csoport legalább háromszor fog ülésezni, és várhatóan 2025 elejére fogalmazza meg következtetéseit és ajánlásait a jövőbeni szakpolitikai fejlesztésekhez.

Háttér

Az EU borágazata az EU kulturális örökségének egyik alappillére, és létfontosságú hozzájárulást nyújt az EU gazdaságához, társadalmához és vidéki területeihez. A borkészítési értéklánc növeli az EU mezőgazdasági ágazatának minőségét, fenntarthatóságát és versenyképességét. Becslések szerint közvetlenül és közvetve 3 millió teljes munkaidős állást teremt, többségüket vidéki területeken, és hozzávetőleg 130 milliárd euróval járul hozzá az EU GDP-jéhez, beleértve az ellátási lánc egészén generált közvetlen és indukált értéket. Az uniós szinten a borágazatot alapos szabályozási keret védi, és a borászatokat támogató programok segítik a bortermelő országokban.

Az EU a globális vezető a borkészítésben (60%), a fogyasztásban (48%) és az exportált értékben (60%). Ugyanakkor a társadalmi és demográfiai változások hatással vannak a fogyasztott bor mennyiségére, minőségére és típusaira. A bortermelés az elmúlt három évtized legalacsonyabb szintjén van. Az EU híres vörösborait frissebb és könnyebb borok, vagy új ízlésekhez könnyebben alkalmazkodó egyéb italok váltják fel. Az EU borok hagyományos exportpiacait a de-fogyasztás és a geopolitikai tényezők kombinációja befolyásolja, ami egyenetlenebb importmintázatokhoz vezet. Emellett a termelés egyre kiszámíthatatlanabbá válik, tekintettel a borágazat klímaváltozásra való szélsőséges sebezhetőségére. A Bizottság az uniós tagállamokkal együttműködve segít a borágazatnak alkalmazkodni ezekhez az összetett új realitásokhoz. A legfrissebb adatok a borágazatról a Borpiaci Megfigyelőközpontban találhatók.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés