Hírek

Glifozát: 2016 nyaráig meghosszabbíthatják az engedélyt

Az Európai Bizottság mérlegeli, hogy a glifozát forgalmazási engedélyét hat hónappal meghosszabbítja, melynek oka az EFSA elhúzódó értékelési eljárása.

Ahogy az Európai Bizottság berlini képviselete az agrarheute.com portálnak megerősítette, elképzelhető a glifozát engedélyének meghosszabbítása. Alapesetben az engedély ez év végén lejárna, de a tagállamok illetékes szakértői bizottságának következő találkozójakor a bizottság javasolni fogja a hat hónapos meghosszabbítást.

KÉP: A glifozát engedélyének meghosszabbítása az Európai Bizottság szerint elképzelhető.

A lépés oka az, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) elhalasztotta a hatóanyag új értékelését. Az EFSA a Német Szövetségi Kockázatbecslő Intézet szakvéleménye mellett a WHO Rákkutatási Ügynökségének az eredményeit is szeretné bevonni az értékelésbe. Ezek az eredmények csak 2015 júliusában álltak rendelkezésre. A bizottság szerint a cél „egy olyan értékelés, amely a lehető legátfogóbb és legalaposabb, illetve magába képes foglalni az összes tudományos eredményt”.

Az engedély meghosszabbítása törvényi előírás

Az Európai Bizottság további nyilatkozata szerint törvényi előírás, hogy egy adott hatóanyag engedélyét meghosszabbítsák, ha az értékelési eljárás elhúzódásának oka a kérelmező illetékességi körén kívülre esik. A glifozát esetében ez a helyzet.

A bizottság és a tagállamok az EFSA végkövetkeztetéseinek figyelembevételével hoznak döntést arról, hogy egy hatóanyag felkerüljön-e az engedélyezett hatóanyagok listájára. Ez a döntő szempont, hogy a hatóanyag az Európai Unióban alkalmazható-e a növényvédő szerekben. 

argarheute.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés