Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Gazdálkodj okosan, avagy kezdj újra tudatosan

A 2023-as évben számos kihívással és kemény munkával néztünk szembe, ami valójában rendben van. Ám valami megváltozott! Környezetünk, piaci viszonyaink, mindaz, amivel eddig szembenéztünk, átalakult.

Bármennyire is nehezen fogadjuk el, kényelmessé váltunk. Mind termelők, mind fogyasztók.

Fotók: Farmer lánya

A termelési folyamatba beleragadtunk, a pályázatok, pénzügyi lehetőségek, amelyek egykor remekül működtek, gyakran olyan fejlesztésekhez vezettek, melyeket most nehezen kivitelezhetőek. Termékeinket olykor az időjárás kihívásai ellenére is jó áron értékesítettük, és a beszerzési költségek még a drasztikusan emelkedő műtrágyaárak előtt is elviselhetőek voltak. Úgy termeltünk, hogy mindent beletettünk, és minél nagyobb hozamot akartunk elérni.

Fogyasztóként a nagyáruházak kínálataira támaszkodtunk, mert egy helyen mindent megkaptunk. Egyúttal arról beszélgettünk, mennyire egészségesen élünk, holott gyakran ez csak szavakban élt bennünk.

Az elmúlt évek kihívásai komoly hatással voltak ránk, és változást hoztak magatartásunkban, kommunikációnkban, tudatosságunkban.

Úgy gondolom, csak akkor maradhatunk fenn, ha tudatosabban élünk és gazdálkodunk. Bár ez a kifejezés talán elcsépeltnek tűnhet, most valóban erre van szükségünk. Sokan kérdezik, miért vetettünk búzát vagy árpát… de kérem, a 2023-as év közel hét évet repített vissza minket az időben. De mi lesz 2024-ben? Egy gazdaságnak, amely a szántóföldi gazdálkodásra van beállva, nem lehet egyszerűen kamillát vagy bármilyen más növényt vetni. Terveink és a gépparkunk hosszú távra szól. Nem dobhatjuk el mindazt, ami eddig jól működött. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell fejleszteni, épp ellenkezőleg, folyamatosan kell gondolkodnunk, ahogyan mi is teszünk a családunkkal együtt.

Több lábon kell állnunk, ez biztos. De milyen lábon? Személy szerint hiszek a hazai termékekben, a hazai termelőkben. Úgy gondolom, hogy a helyi és friss termékek verhetetlenek! A dinnyetermesztés évek óta része a családunknak, egy rövid szünet után, újra belekezdtünk, mert látjuk, hogy hazai termékekre szükség van. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerüljön. Minél kevesebb időt töltsön a termék a raktárban, vagy a szállítási útvonal.

2024-ben, a hagyományos szántóföldi gazdálkodás mellett erősíteni fogjuk kertészeti tevékenységeinket. Nem csak teszteljük majd, valóban megvalósítjuk a vegyszermentes, bio termelést, és hetente friss zöldségeket juttatunk el családokhoz, ennek részleteit hamarosan hozom.

Hiszek bennünk, hiszek a lehetőségeinkben, és hiszem, hogy termelőként olyan értéket teremthetünk, amit mások számára is fontosak.

Boldog és sikeres új évet kívánok!

Tóth Diána a Farmer Lánya
gazdálkodó

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés