Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Gazdálkodásmegújító gondolkodás

Minden év a maga módján különleges, mindig tartogat valami újat, ami rossz és jó is lehet. Tartalmaz valami szokásost, amit az újak fényében egész másképp kell kezelni. A piaci hullámvasút pedig csak robog.

Amikor azt hittük, hogy a termények jó ára legalább picit marad, döbbentünk rá, hogy visszazuhant rettenetesen. Milyen termelési kilátásai vannak ilyenkor egy gazdának? Ahogy Fórián Zoli barátom egy Erste Bankos rendezvényen az előadását kezdte: Padlógázzal a falnak? Azaz nagyobb lendülettel folytatjuk, amit elkezdtünk? Hiszen picivel több gabonát vetettünk az országban, mint előző évben és tudni lehet, hogy sokkal jobb árak nem lesznek már. De vetünk ahogy megszoktuk. Csináljuk ahogy megszoktuk?

Sokat olvasom mostanában a talajmegújító gazdálkodás kifejezést. Jó kifejezés, okos célok. Van azonban egy fontosabb talán, az a gazdálkodásmegújító gondolkodás. Sokan a régi szép időket emlegetik, amikor az állam megmondta mit termelj és csinálhattuk. Nem hiszem, hogy erre lenne szükség. Tényleg nagyon sok gazdálkodót ismerek és tudom, hogy mindenki jó valamiben, valami különlegességben. Egy kis területen gazdálkodó az odafigyelésében és a speciális növények termesztésében, különleges állatok tartásában.

Fotók: Mátrai Zoltán

Egy nagyobb gazda a mérete okán tud versenyképesebb lenni. Nem szeretnék valami kiváló motivátor fényében tündökölni, de tényleg mindenkiben van valami, amiben ő jó tud lenni. A mi kis gazdaságunkban (Mutschler Farm) is diverzifikálunk, mert van szántó, kertészet (TulipGarden), szőlő és kis erdő is. Remélem kevés év lesz amikor minden rosszul sül el.

Nagyon hiszek a rövid ellátási láncokban, hiszen a helyi termékek értékesítése és beszerzése a helyi emberek számára, az igazi megoldás. Terveink is vannak 2024-re ezen a területen is.

2023-ban 2022-höz képest sokkal több csapadék jött, tavasszal hideg volt, alig lehetett vetni is. Jött a pocokinvázió (aki szerint a szántás eredendő bűn és soha, de soha nincs létjogosultsága, annak javaslom beszéljen egy gazdával, akinek a területén a pocokinvázió pusztított…), a betakarításkori esős időszak és a megdöbbentően alacsony árak. Ősszel a talajmunkákat akadályozta a csapadék, a kapás növények piaca sem volt valami fényes.

Győrffy Balázs Elnök úr nagy mondása: Ezen nem megsértődni, hanem elgondolkodni kell. Tényleg elgondolkodik mindenki? Minden technikai és kormányzati szándékból is eredő szabadságunk megvan a változtatásra, fejlődésre. Használjuk ezeket biztos mindannyian?

Nagy István Miniszter úr egyik nagy mondása felém az volt, amikor a pályázatokról beszélgettünk, hogy csak a balga gazda pályázik mindenre (mint ahogyan én is terveztem), az okos tudja mit akar és arra pályázik, de arra rendesen. Ehhez persze pályázati menetrend is szükséges, ami végre 33 év után először időben rendelkezésünkre áll. Azt remélem mindenki megtalálja azt a pályát és pályázatot, ami számára a legjobb, legjövedelmezőbb és a legtöbb örömöt adja 2024-ben is és az okos gazdák közé tartozik majd.

Valamiért a társadalom azt gondolja, hogy egy gazda nonprofit módon kellene, hogy termeljen. Egy ügyvéd vastagon megkéri egy-egy faladatért a pénzt, egy bank sem ingyen dolgozik, a technikai eszközökért is vastagon fizethetünk, minden input anyagban van marzs, akkor nekünk miért is ne lehetne? Komoly értékdilemma ez, amit igyekszünk is az AGROTREND csoport médiafelületen javítani, de minden termelőtársamnak van ebben szerepe rendesen. Bár mindenki ezen dolgozna és nem azon, hogyan kell aláásni a termelők értékeit, céljait, lehetőségeit.

Közös munkáltatói, gazdálkodói érték- és érdekképviseletünkre hoztuk létre a VOSZ (Vállalkozók és munkáltatók Országos Szövetsége) mezőgazdasági tagozatát, a VOSZ Agrárt. Azt remélem 2024-ben sokan csatlakoznak ehhez a jól szerveződő csapathoz, hogy dolgainkat rövid úton tudjuk megbeszélni és ha szükséges képviselni.

Nem valószínű, hogy 2024-ben sokkal egyszerűbb lesz, mint idén volt, de a gazdaember bár szavaiban pesszimista, gondolatai legmélyén és tetteiben is optimista lélek.

Jakab István elnök uram nagy mondása szerint ne kapkodjunk, mert a végén még leverünk valamit. Nagy igazság ez is. Ha szépen, rendben tesszük dolgunkat, nem kapkodunk összevissza, elgondolkodunk gazdaságunk megújításán és okos gazda módjára pályázunk, gazdálkodunk akkor a gazda élete, működése is jobb lesz, az agrártársadalom mostani egysége pedig nem fog megbomlani. Összetartó, kiváló társaság ez, melyben remélem mindenki megtalálja helyét és számítását 2024-ben is!

Ahogy a gazdász indulónkban is megtanultuk: A gazdász gyerek, sose kesereg!

Boldog és sikeres új évet kívánok!

Mátrai Zoltán
gazdálkodó
Mutschler Farm


agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324