Hírek

Új licit az Abo Mill malmaira

Ismét hárommilliárd forintot kérnek a nyíregyházi Abo Mill Malomipari Zrt. bérbe adott telephelyeiért, gépeiért és eszközeiért.

Nem csökkentették az irányárat, mert a törökszentmiklósi, gyulai, hódmezővásárhelyi, szegedi, kalocsai és mátészalkai létesítmények iránt jelentős érdeklődés tapasztalható − mondta lapunknak Lázár Sándor, a felszámoló Delta Nova Kft. munkatársa. A legértékesebb vagyonelem az 56 ezer négyzetméteres törökszentmiklósi üzem, amelynek irányára nettó 950 millió forint. Ennek malomipari, borsóhántoló és mustármagőrlő berendezéseiért 540 milliót kérnek. Pályázni április 10-ig lehet.

Az 1993-ban térségbeli szövetkezetek és vállalatok összevonásával, illetve átszervezésével létrehozott Szabolcs Gabona Rt. 2005 óta használta az Abo márkanevet. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Abo Holding Zrt. az elmúlt években nemcsak itthon, hanem a környező országokban is jelentős piaci pozíciókat szerzett, cégei révén a térség malomiparának meghatározó szereplőjévé vált. A fejlesztéseket döntően hitelből valósították meg. A csoport zászlóshajójának tartott Abo Mill 2008-at még 14 milliárd forintos nettó árbevétellel és százmilliós nyereséggel zárta, ám rendelésállománya már csökkent, a költségei pedig folyamatosan nőttek. A Gazdasági Versenyhivatal 2010-ben 16 gabonafeldolgozó céget, köztük az Abo Millt kartellezés miatt 2,3 milliárd forintra büntette. Tavaly szeptemberben nemcsak a tulajdonos Abo Holding jelentett csődöt, hanem az Abo Trade Gabona Kereskedőház Zrt. és az Abo Mix Takarmányipari Zrt. is (Napi Gazdaság, 2012. február 9.). A felszámolóbiztos elmondta, két társaságnak már sikerült csődegyezséget kötnie, s a harmadiknak is van esélye rá. Mindez újabb lendületet adhat a vagyonelemek értékesítésének.

Forrás: Napi.hu
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés