Hírek

Olajembargó – Irán kezd kifogyni az élelmiszerből

Az Iránnal szemben elrendelt nemzetközi szankciók miatt az Iszlám Köztársaság kezd kifogyni az élelmiszerből.


Kereskedők beszámolója szerint egyre nagyobb nehézségekbe ütközik olyan alapvető élelmiszerek beszerzése, mint a rizs, az étkezési olaj vagy a gabonafélék, mert az olajembargó miatt az ország nem tudja kifizetni az élelmiszerszállítmányok árát. Bár az iráni kormány folyamatosan cáfolja, hogy a szankciók jelentősebb gondokat okoznának a gazdaságnak, a Reuters által megkérdezett nemzetközi árukereskedők arról számoltak be, hogy nagy fennakadások vannak az importban, és nem csak az élelmiszereket tekintve.

Sok áruval megrakott hajó vesztegel Irán partjainál, és a kereskedők már nem is nagyon vesznek fel új megrendeléseket, mert nehezen megy a pénzbehajtás.

Malajziai exportőrök például teljesen leállították a létfontosságú élelmiszernek számító pálmaolaj szállítását, rizst sem kap eleget az ország, mert nem tudtak érte Indiának fizetni, és ugyanezen okból közel felére csökkent az Ukrajnából származó kukorica mennyisége.

A kibontakozó élelmiszerhiány miatt egyre drágább lesz minden: a kenyér ára december óta a háromszorosára emelkedett, egy kiló rizs öt dollárba kerül, míg tavaly csak két dollár volt az ára. A hús kilója átlagosan 30 dollár, eközben az átlagfizetés havi 350 dollár körül van a 74 milliós országban.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés