Hírek

Milliárdokat vitt el az aszály, a repcénél a legnagyobb a kár

Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály – áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében.


A Magyar Agrárkamara felmérése szerint a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult, de ebből már 37 ezer hektárt ki is szántottak, tárcsáztak. Ez azt jelenti, hogy a termelőknek hektáronként 40-50 ezer forintos káruk keletkezett, ez a kiszántott összes területre vetítve elérheti az 1,5-1,8 milliárd forintos kárértéket.     
    
A búza sincs rendben: a bő egymillió hektárból a jelentések szerint 411 ezer hektár károsult, s ezt tetézi, hogy a 176 ezer hektárnyi őszi árpából 53 ezret érint az aszály, míg a 114 ezer hektárnyi tritikáléból megközelítőleg 27 ezret.
    
A kép eltérő az országban: Heves megyében például szinte minden őszi kultúrában kárt okozott a csapadékhiány, a 15 ezer hektárnyi repcéből például ki kellett szántani 10 ezret. De Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rossz a helyzet: az elvetett 67 ezer hektárnyi búzának csaknem a fele károsodott a szárazság következtében. Békés megyében 100 ezer hektárból 75,5 ezret, míg a legnagyobb vetésterülettel bíró Jász-Nagykun-Szolnok megyében 137 ezer hektárnyi búzából 110 ezret jeleztek aszállyal sújtottnak. Itt a 20 ezer hektárnyi repcéből csaknem 17 ezer hektárral van baj, amelyből már 4,8 ezer hektárt ki is tárcsáztak.
    
A Magyar Agrárkamara megyei szakemberei egytől egyig arról számoltak be, hogy a mostani igen zord hideg biztosan további károsodásokat okoz a kultúrákban, ez alól csak a jelentősebb hótakaróval borított területek lehetnek kivételek.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés