Hírek

Az export tartja életben a magyar élelmiszeripart

Tavaly is folytatódott az élelmiszeripar belföldi piacvesztése: a 2005-ös szinthez képest már 19 százalék az elmaradás − derül ki az agrárgazdaság 2010-es helyzetéről készült VM-jelentéséből.

    Az agrártárca szerint az előző évhez képest az  ágazat termelésének volumene 0,4 százalékkal maradt el, ezzel szemben az összes ipari termelés 10 százalékkal növekedett tavaly. Az elmúlt öt évben egyébként 2006 kivételével minden évben zsugorodott az élelmiszer-termelés volumene.

    Az élelmiszer, ital és dohány gyártása folyó áron számolt bruttó termelési értéke 2037 milliárd forint volt, ez pedig 34 milliárd forinttal kevesebb, mint 2009-ben. Az értékesítés volumene egy százalékkal nőtt: ezen belül a belföldi értékesítés 1,8 százalékkal maradt el a megelőző évitől. Vagyis az exportértékesítés 7,6 százalékos bővülése tartja életben az ágazatot. A folyó áron számolt exportbevétel 648 milliárd forintot tett ki, a malomipar kivételével szinte minden alágazat exportértékesítése nőtt. Az agrár-külkereskedelmi forgalom 12 százalékkal bővült: a kivitel 5,8 milliárd, míg a behozatal 3,7 milliárd euróra emelkedett. A 2,1 milliárd eurós pozitívum 9 százalékkal haladja meg a 2009-est. Az agrár-külkereskedelem szerkezete alig változott, a pozitív egyenleg 74 százalékát az alapanyagok, míg 19 százalékát a késztermékek biztosították.

    Az élelmiszeriparban a 4 fő feletti vállalkozások száma 2676 volt − 80 százalékuk mikrovállalkozás − és nem változott 2009-hez képest. A NAV gyorsjelentése szerint a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások adózás előtti eredménye 2010-ben csak  2,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest, átlépve a 2006. évi 51 milliárd forintot. Az árbevétel a mezőgazdaságéhoz képest 0,92 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer-ipari cégek árbevétel-növekedése nem kompenzálta az alapanyagár növekedését. Az élelmiszeriparban az egyéb bevételek között elszámolt támogatások drasztikusan, 49,1 százalékkal mérséklődtek.

    A külföldi tőke aránya mindössze egy százalékkal, 49 százalékra nőtt. Az élelmiszeriparból 2000 óta folyamatos a külföldi tőkekivonás (60 százalékról indult az arány), de ezt nem pótolja a hazai vállalkozói kör. Ugyanakkor tavaly ötödével nőtt az élelmiszer-ipari beruházások értéke − folyó áron számolva csaknem 90 milliárd forintot tett ki. A legtöbb beruházást a gyümölcsfeldolgozásban, a tejiparban és a takarmánygyártásban indították.

    A kiskereskedelmi forgalom volumene ugyancsak mérséklődött tavaly, bár üteme mérséklődött 2009-hez képest: 5,3 százalék után az elmúlt évben már csak 2,1 százalékos volt a visszaesés. Az összforgalmat lebonyolító hipermarketekben, szupermarketekben és diszkontokban 2,5 százalékos volt az élelmiszertermékek forgalmának visszaesése. A szakboltok forgalma ugyanakkor 2,8 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem éves forgalma 3319 milliárd forint volt, 0,8 százalékkal, 25 milliárddal több, mint 2009-ben. A fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal emelkedtek.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés