Hírek

A tejválság gazdaságok ezreit kényszeríti térdre

A tejválság szedi áldozatait. A Bajor Parasztszövetség becslései szerint több ezer tejtermelő gazdának kell az idén felszámolnia a gazdaságát.

A gyorsan csökkenő tejár újra jelentősen meggyorsította az évek óta megfigyelhető trendet, nyilatkozta Günther Felßner, a Bajor Parasztszövetség (BBV) tejágazati elnöke a Német Sajtóügynökségnek (dpa) Münchenben. „A tejgazdaságokban pillanatnyilag égető a probléma.” Bajorország, mint fontos tejtermelő tartomány, a maga 33.000 tejgazdaságával különösen érintett.

Sok gazdaság a jelenlegi átvételi árakkal még a takarmányköltségeket sem tudja fedezni, folytatta Felßner. „Minden nap ráfizetnek, ha a teheneiket fejik. Ez az év katasztrofális lesz a gazdaságok számára. 

Felßner saját maga is 120 tejelő tehenet tart a frank Lauf an der Pegnitz településen, és 2015-ben az árak csökkenése miatt mintegy 80.000 euróval kevesebb bevételre számít, mint az előző évben, ami a magas tejárnak köszönhetően akkor nagyon jó eredményt jelentett. „A tartalékokból élünk”, mondta.

A jelenlegi árszint hosszú távon nem tartható. A politikának a Németországban élő mintegy 80.000 tejtermelő gazdát intenzívebben kell támogatnia, hogy a drámai piaci ingadozások hatása ne legyen ilyen erős.

A BBV többek között már régóta változásokat követel a gazdaságok adóztatásában, hogy a jó években keletkező többletből eredményesebben tudjanak tartalékot képezni a rosszabb időkre. Az egységes 40 cent/ kg nyerstej ár Felßner szerint nem nyújt kielégítő megoldást, mert a kisebb gazdaságok költségszerkezete teljesen más, mint a nagyüzemeké. „Ezzel olyan struktúrák keletkeznének az agrárszektorban, amit senki sem akar.”

Christian Schmidt (CSU) német mezőgazdasági miniszter a napokban francia és lengyel kollégáival találkozott Berlinben, hogy a helyzetről tanácskozzanak. A találkozó egyértelművé tette, hogy Franciaország piaci intervencióra törekszik, míg Schmidt ezt elutasítja. Aggodalma szerint az ilyen rövid távú beavatkozás a piaci folyamatokba a német tejtermelők kárára válhat.

A tejár csökkenés témája szeptember 7-én várhatóan szóba fog kerülni az EU agrártanácsának ülésén Brüsszelben. Addig a három ország egységes pozíció kialakítására törekszik. A tejkvóta ismételt bevezetésére Európai Bizottság már egyértelműen nemet mondott. Brüsszel viszont azonnali intézkedéseket helyezett kilátásba a gazdák megsegítésére. Szóba került, hogy a közvetlen kifizetéseket a szokásosnál hamarabb teljesítsék. 

agrarheute.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés