Hírek

A mezőgazdaság exportteljesítménye a feldolgozottság emelésével növelhető

A mezőgazdaság a hazai kivitel egyötödét, a kereskedelmi többlet 38 százalékát állítja elő; az ágazat exportteljesítménye a feldolgozottsági szint emelésével még javítható – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


    A pályázati rendszer fontos célja, hogy visszaszerezzük belső és külső piacainkat, és a jó minőségű magyar élelmiszer késztermékként jelenjen meg a vásárlók előtt – mondta a politikus egy gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón.

    A tárcavezető ismertette: az elmúlt időszakban érezhetően nőtt Magyarországon a hazai élelmiszerek fogyasztásának aránya. Ebben a szállítási költségek emelkedése és a valutaárfolyam változása mellett közrejátszott az is, hogy tudatosabbá váltak a fogyasztók, s keresik a hazai termékeket.

    Hozzátette: erre reagáltak a magyar termékeket bemutató polcsorokat kialakító multinacionális láncok, és azok is, akik hamisítják a hazai árukat.
    Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) országos elnöke elmondta, a szervezet közel kétszáz jogcímen évente 500-600 milliárd forintnyi támogatását fizet ki.

    Ebből a legnagyobb tétel – mintegy 135 milliárd forint – a területalapú támogatás, amely előleg-kifizetését október 17-én sikerült elindítani. Az ehhez szükséges ellenőrzéseket Békés megyében sikerült leghamarabb és legkisebb hibaszázalékkal befejezni – tudatta a szakember.

    A MVH jövőre – a jogszabályokban rögzített határidő előtt két hónappal – április 30-ig mintegy 13 ezer érintett ügyfélnek kifizeti a több mint 50 milliárd forintnyi agrár-környezetvédelmi támogatást.

    Szintén korábban kapja meg a kedvezőtlen adottságú területekre vonatkozó 3,3 milliárd forintos támogatást az érintett több mint nyolcezer ügyfél, a Natura 2000-es területekhez kapcsolódó támogatást hétezer ügyfél 2,7 milliárd forint értékben, a nem termelő beruházásokra vonatkozó mintegy 500 millió forintnyi támogatást, valamint az erdőkre vonatkozó 9 milliárd forintos támogatást, amelyhez hétezren jutnak hozzá.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés