Hírek

Évi 8 milliárd euróval rekordszinten az agrárexport

Az agrárexport 2010 óta folyamatosan növekszik, az elmúlt három évben a rekordszintet jelentő 8 milliárd euró körül alakult, idén pedig elérheti a megcélzott 10 milliárdot – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint  Világgazdaság című gazdasági napilap konferenciáján az államtitkár arról beszélt, hogy 2010 óta folyamatosan nő a mezőgazdaság kibocsátása, amely 2014-ben várhatóan 2410 milliárd forint lesz. Tavaly az előző évekhez képest nőtt a mezőgazdaság hozzájárulása a GDP-hez.
Kiemelte: a mezőgazdasági beruházások is jelentősen nőttek 2010-2013 között, és 2014. I-III. negyedévében elérték a 232,3 milliárd forintot, amely éves 16,9 százalékos növekedést jelez.
2014-ben jelentősen bővült a húsok, a húskészítmények, a tej, tejtermékek, a friss zöldségek, az ehető készítmények és a feldolgozott takarmányok kivitele – részletezte.
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy tavaly közel 10 százalékkal emelkedett a szarvasmarha-létszám, valamint nőtt a sertés- és a baromfiállomány.
Jelezte, hogy 2015-ben nő egyebek között a húsmarha (43 százalék), a gyümölcs (89 százalék), a rizs (63 százalék) támogatási kerete, új szegmensként pedig megjelenik a fehérjenövények támogatása 8,4 milliárd forinttal.
Közölte továbbá, hogy az idei évben a nemzeti forrásból finanszírozott támogatások összege 77 milliárd forint lesz, amely 31 milliárd forinttal több az előző évi összeghez képest.
Czerván György az idei feladatok között kiemelte a "Több munkahelyet a mezőgazdaságba!" program folytatását és megismertetését a termelőkkel, az állattenyésztés arányának növelését, az agrárfinanszírozás eszközrendszereinek erősítését, és az élelmiszerfogyasztásban a magyar termékek 80 százalék feletti arányának fenntartását.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés