Hírek

Aláírták: 20 évig csak magyar árpából lesz a Soproni!

A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.

Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá szerdán a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A nyilatkozat alapján a magyar fejlesztésű sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel. 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a megállapodás a magyar minőséget és a magyar gazdák teljesítményét dicsőíti. Elmondta: a Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára jelent megbízható értékesítési lehetőséget. A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel – tette hozzá. 

A miniszter kifejtette, hogy az országban mintegy 100 ezer hektár területen, évente átlagosan 120 ezer tonna sörárpát termelnek, amely a teljes árpatermelés 10-12 százaléka, a magyar sörárpa-termelés mintegy 40 százaléka pedig exportra irányul. Idén amellett, hogy rendkívül jó minőségű árpát takarítottak be a gazdák, a terméshozam is rekordszintet ért el: hektáronként 4,8 tonna volt, ami 9 százalékkal haladja meg az előző évit, míg az előző öt év hozamánál 25,2 százalékkal kedvezőbb – mondta Fazekas Sándor. A sörfogyasztással kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyarok 83 százaléka magyar és csak 17 százaléka fogyaszt import söröket.    

Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból, 2015-ben a sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százalékát magyar termelőktől. A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.    

Hozzátette: a Heineken cégen belül, a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amelyet a régió más országainak sörgyártásában is felhasználnak, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékának felel meg – olvasható az eseményen kapott tájékoztatásban. A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az árpa mellett a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.     

Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Heinekennel folytatott 3-4 éves közös munka eredményeként a söripari vállalat igényeinek megfelelő minőségű vetőmagot állítanak elő, amely 2016-tól rendelkezésre áll, ezáltal nem csak a magyar sörárpából készül majd a Soproni, hanem a vetőmag is Magyarországról származik majd.  

A Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves soproni sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, amelyet csaknem 200 országban árusítanak. A közlemény szerint a magyarországi vállalat hazánkban a második, a világon pedig a harmadik legnagyobb sörgyártó vállalat.

agrotrend.hu / mti

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés